Tomislav Stjepanović ponovo u vlasti

Formalno nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i predsjednik brčanske Organizacije Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) ponovo je dio skupštinske većine u ovom gradu.

Stjepanović je u izjavi medijima u srijedu, pred početak nastavka 32. redovne sjednice Skupštine, kazao da su predstavnici HDZ-a 1990 u utorak i srijedu imali konstruktivne razgovore sa predstavnicima većine koji, kako je istakao, nisu bili usmjereni na pozicije u izvršnoj vlasti.

- Reklama -

“Ključni dio naših razgovora su bili konkretni projekti za koje sam se ja zalagao i ranije. Dobio sam potporu od većine da ti projekti započnu sa realizacijom”, naglasio je on.

Naveo je da se radi o projektima kao što su regulacija vodotoka rijeke Tinje i Lomnice, komasacija, zapošljavanje pripravnika i mladih ljudi…

Podsjećamo, Stjepanović je napustio Hrvatsku demoratsku zajednicu (HDZ) Bosne i Hercegovine početkom godine, od kada je djelovao kao opozicioni zastupnik, zajedno sa dva zastupnika Hrvatske seljačke stranke – braća Radić (HSS), koji ostaju u opoziciji.

Njegovim napuštanjem HDZ-a i odlaskom u opoziciju stvorio se problem nedovoljnog broja hrvatskih zastupnika u skupštinskoj većini (dva), zbog čega je rad Skupštine bio otežan.

Povratkom Stjepanovića u vlast, Skupština bi trebala ponovo normalno djelovati.

“Ovo je na neki način naš doprinos ka pokušaju da Brčko distrikt radi dobre projekte za potrebe građana i da mi budemo na određeni način oni koji to implementiraju, daju svoje ideje, sudjeluju u radu i na kraju krajeva snose i odgovornost”, izjavio je Stjepanović.

“Mislim da ćemo sada biti u poziciji da imamo jednu dobru političku stabilnost koja će biti pretpostavka da radimo na važnim projektima za ovu lokalnu zajednicu. Gradonačelnik (Siniša Milić, Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i ja, kao predstavnici dvije najodgovornije institucije, smo odlučili da ponudimo ulazak u vlast i jednim i drugima (HSS). Koliko sam primijetio, HSS je htio dodatne razgovore, gospodin Stjepanović je cijenio našu ponudu korektnom i zato je prihvaćen od strane koalicije”, kazao je u izjavi medijima predsjednik Skupštine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije – SDA).

Pozicija šefa odjeljenja i savjetničko mjesto

Ulaskom u vlast Stjepanović, odnosno HDZ 1990, dobio je jednu šefovsku poziciju u izvršnoj vlasti – Odjeljenje za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, te poziciju savjetnika gradonačelnika. Na poziciji šefa pomenutog odjeljenja trenutno je Jelena Nikić-Damjanović iz HDZ-a.

Vladajuću koaliciju u Brčko distriktu sada čine SDA, Savez za bolju budućnost, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, SNSD, Socijalistička partija, Partija demokratskog progresa, HDZ, HDZ 1990 te nezavisni zastupnici Uroš Vojnović, Adnan Drapić, Ćazim Dačaj i Alija Denjagić.

Opoziciju čine Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Brčanski demokratski pokret, Srpska demokratska stranka, Narodni demokratski pokret i HSS.

 

 

 

 

 

(otisak.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime