Teret koji most ne može podnijeti trpe privrednici

Udruženja logističara Brčko distrikta Trans Logistics saopštilo je danas da zbog obustavljanja teretnog saobraćaja preko mosta na Savi, Brčko ostaje potpuno logistički marginalizovano.

– Lokalna privreda, ali i brojni privrednici iz Bijeljine, Zvornika, Ugljevika i Lopara počeće da koriste druge granične prelaze što će dovesti do drastičnog smanjenja prihoda od terminala koji je ovom gradu u 2018. godini donio 1.236.000 KM bez uračunatog PDV-a – poručili su iz Udruženja Trans Logistic.

Ističu da će s druge strane, svima koji svoju robu budu i dalje carinili u Brčkom donijeti dodatan trošak terminala i špedicije od oko 100 do 200 KM, duži transportni put, a samim tim i više izgubljenog vremena.

- Reklama -

– Ugrožavanjem poslovanja domaćih privrednika direktno su ugrožena i radna mjesta. Ako trenutno u deset špedicija rade po tri zaposlena, najmanje 30 porodica može ostati bez egzistencijalnih primanja, a ako dođe do potpunog zatvaranja mosta zbog rekonstrukcije štetu će pretrpiti i veliki trgovački lanci, benzinske pumpe i restorani, što bi na godišnjem nivou značilo gubitak od 30 miliona KM – izjavili su u Udruženju logističara Brčko distrikta.

Smatraju da bi pored svih gubitaka za Brčko, zatvaranje mosta moglo prouzrokovati i dugoročnu posljedicu, a to je dodatan odlazak radne snage u zemlje Evropske unije i nedostatak kvalifikovanog kadra.

Krajem januara je na sobraćajnicama prema graničnom prelazu Brčko – Gunja i mostu na Savi u Brčkom potpuno obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse jer je most nesiguran za saobraćaj.

To je nakon pregleda mosta pokazala stručna studija o čemu su upoznate institucije na nivou BiH nadležne za rješavanje problema prometa na mostu Brčko- Gunja jer je riječ o međudržavnom graničnom prelazu između BiH i Republike Hrvatske.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime