Taksisti traže zabranu rada taksi službe u Brčko distriktu

Predstavnici dva taksi udruženja sa područja Brčko distrikta jutros su gradonačelniku i Kriznom štabu uputili zahtjev za izricanje mjere zabrane rada taksistima Brčko distrikta BiH.

“Poštovani, usljed pojave zarazne bolesti izazvane koronavirusom i proglašene pandemije, te uvođenja vanredne situacije na području Brčko distrikta BiH i uvedenih mjera zabrane rada od strane Kriznog štaba Brčko distrikta BiH, taksisti Brčko distrikta BiH zbog ugroženosti, predlažu nadležnom tijelu – Kriznom štabu Brčko distrikta BiH i komandantu kriznog štaba, gradonačelniku Brčko distrikta BiH gospodinu Siniši Miliću donošenje odluke o zabrani rada i obavljanja djelatnosti taksistima Brčko distrikta BiH, do trenutka dok je na snazi u Brčko distriktu BiH mjera vandredne situacije”, navodi se u zahtjevu.

“Taksisti Brčko distrikta BiH u ovom trenutku su ugroženi po dva bitna osnova i to: epidemiološkom i ekonomskom osnovu” dodaje se.

“Epidemiološka neposredna ugroženost ogleda se u tome, jer nismo kompetentni, niti zakonski ovlašteni trijažirati potencijalno zaraženu taksi klijentelu koronavirusom, niti zabranjivati korištenje taksi usluga građanstvu, pod jedan.
Pod dva, zbog skučenosti prostora u vozilu nismo u mogućnosti ispoštovati propisanu socijalnu distancu”, pojašnjavaju taksisti.

“Ekonomska ugroženost ogleda se u tome da je zbog sveukupnog stanja koje je nastalo, pojavom pandemije koronavirusom, promet usluga i frekvencija kretanja stanovništva u enormnom padu iz čega se izvodi zaključak da nismo u mogućnosti pokriti troškove: doprinosa, poreza i drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta”, dodaju iz taksi udruženja.

“Stoga, prije svega zbog širenja zaraze i zaštite našeg i zdravlja naših porodica i iz svega navedenog, predlažemo da postupite po našem zahtjevu i shodno nadležnosti donesete odluku zabrane rada i obavljanja djelatnosti taksistima Brčko distrikta BiH”, zaključuju taksisti.

Zahtjev su uputila udruženja “Moj taksi” i “Hit taksi”.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime