Svjetski dan dječije knjige obilježen i u Brčkom

Brčanska biblioteka je povodom Svjetskog dana dječije knjige organizovala interaktivnu radionicu za djecu. Bila je ovo prilika da se mališani iz brčanskog obdaništa upoznaju sa nekim novim naslovima kojima Biblioteka odnedavno raspolaže.

Svjetski dan dječije knjige obilježava se 2. aprila, a brčanska Biblioteka se odlučila dan kasnije obilježiti taj datum kako bi i brčanski mališani koji pohađaju obdaništa imali priliku učestvovati u radionici koju su iz Biblioteke organizovali.

- Reklama -

“Mi skoro svake godine organizujemo neku prigodnu manifestaciju. Za danas smo pripremili radionicu sa djecom predškolskog uzrasta. Zamislili smo  druženje kroz čitanje nekih bajki i pričica, djeca pažljivo slušaju a potom i crtaju teme vezane za bajke. Ti crteži ostaju nama i bit će dio određenih izložbi”, rekla je Jasna Maglov, direktorica Biblioteke Brčko distrikta BiH.

Veoma je važno obilježavanje ovog datuma a u svijetu je to organizovano i nešto masovnije nego kod nas.  Važno je posvetiti pažnju djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola jer se od najranijeg djetinjstva kod djece treba stvarati navika čitanja.

“Uvijek može više i bolje. Ali biblioteka ima sve knjige lektira i zaista pokušavamo da nabavimo nove i aktuelne knjige. Djeca sve više dolaze i traže nešto što je mimo lektire. Postotak čitanja u nekoj biblioteci je uvijek najveći kod učenika međutim nije to zaista samo lektira, imamo dosta novih, aktuelnih knjiga”, dodala je Maglov.

Brčanska Biblioteka raspolaže mnoštvom literature za djecu, te su mališanima pored bajki koje su svima dobro znane danas predstavljene  i neke nove koje Biblioteka  odnedavno posjeduje.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime