spot_img

Sveti Trifun proslavljen u Bukviku

Published:

- Advertisement -

U vlastitom vinogradu, Dragan Pajić, sa porodicom i prijateljima u Bukviku je, simboličnim rezanjem čokota vinove loze, proslavio Svetog Trifuna zaštitnika vinogradara.

Obilježavajući zaštitnika vinogradara, Dragan Pajić, je izrazio očekivanje da će njegov trud koji je uložio u podizanje vinograda biti nagrađen dobrim rodom i kvalitetnim vinom u berbi u ovoj godini.

“Ispoštovao sam tradiciju koja kaže da se na Tripundan posjeti vinograd, da se počne loza orezivati i da sveštenik, kako to običaji pravoslavni nalažu, blagoslovi vinograd. Moji dragi prijatelji su tu da skromnom svečanošću počne sezona radova u vinogradu”, rekao je Pajić, pozdravljajući goste koji su mu uveličali Sv. Trifuna, slavu vinogradara.

Budući da voda iz bukvičkog vodovoda po nalazu stručnjaka nije bila za piće, gosti su “morali” žeđ da utole sovinjonom, a neki i šardoneom. Ni jedni ni drugi nisu uzmicali.

Najveće zasluge za kvalitetno uređen vinograd pripadaju profesoru dr Dragoljubu Žuniću koji je neštedimice pokazivao kako se vrši rezidba loze.

“Vema je važno da se loza kvalitetno oreže. Ako ova godina bude za nijansu bolja od prethodne, očekujem rekordan urod i značajno kvalitetnije grožđe, jer tehnolozi samo sa kvalitetnim grožđem mogu da naprave probrana vina, u ovom slučaju šardone i sovinjon”, u prolazu nam govori dr Žunić dok neumorno obilazi vinograd i četvorici budućih rezača loze pokazuje kako nauka kazuje da se loza orezuje.

Iz prikrajka se smješka njegov mlađi kolega enolog Vladimir Panajotović držeći u ruci čašu natočenu sovinjonom iz prošlogodišnje berbe. Ozbiljnim tonom pojašnjava gostima šta je to što vino čini kvalitetnim.

“Kao što reče uvaženi profesor, bez dobrog grožđa nema dobrog vina. Sudeći po današnjem sunčanom danu, a vjerujući u narodno predanje, ova godina će biti sa obiljem sunca i lijepih dana, što znači da će grožđe imati ozbiljnu količinu šećera. Ako je prošlogodišnje vino tako kvalitetno, vjerujem da će ovogodišnji rod biti mnogo kvalitetniji što će se priznanjima koja će sigurno stići na sajmovima i materijalizovati”, naglasio je enolog Panajotović.

Vinograd je blagoslovio i predvodio obred lomljenja slavskog kolača, uz kumstvo Slobodana Čurčića, protojerej Vujadin Stanišić.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img