Sve više pasa lutalica na javnim površinama Distrikta

Brčko distrikt već duže vrijeme ima evidentan problem zbrinjavanja pasa lutalica i ukopa uginulih životinja.

Kapaciteti azila za pse, pod upravom Javnog poduzeća “Komunalno Brčko”, su prepunjeni tako da ovo preduzeće više nije u mogućnosti zbrinjavati napuštene životinje.

- Reklama -

Od 12. decembra 2016. godine JP „Komunalno“ Brčko ne vrši uklanjanje pasa lutalica sa javnih površina što je jedna od funkcija Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja.

“Svi smo primijetili da se broj napuštenih pasa u gradu povećao, da su se počeli stvarati i čopori. Svi naravno odmah „upiru prstom“ na Komunalno međutim problem je mnogo veći. Problem ne može da riješi naše preduzeće. Želimo da istaknemo da u pitanju nisu psi lutalice, to su napušteni psi. Problem je vlasničkog nemara prema psima, ne sterilišu se, ne vodi se računa o potomstvu. Moraju se uključiti inspekcijske službe, kažnjavati neodgovorne vlasnike” rekla je Jelena Lugonja, asistent direktora JP „Komunalno Brčko”.

Već godinama svjedočimo obrtanju teza i problema sa napuštenim psima. I dok se odgovornost za narušenu sigurnost građana prebacuje sa jedne institucije na drugu činjenica je da se čopori pasa bez ikakvog nadzora nalaze svuda oko nas.

“U Brčkom ima jako puno pasa lutalica. Više puta sam vidjela kako ljudi jednostavno iz svojih auta izbace pse na ulicu. Dolazila sam u situaciju da se zabrinem za sebe kad naiđem na čopor pasa” rekla je Ilda Fazlić.

Kada je riječ o novčanim sredstvima iz Komunalnog preduzeća ističu da Vlada Brčko distrikta nije od 2011. godine u cjelosti ispunila svoje obaveze u pogledu zbrinjavanja pasa lutalica, te je JP „ Komunalno“ po tom pitanju već duže vrijeme u sporu sa Vladom Distrikta i trenutno pokušavaju uz podršku Pravobranilaštva da postignu vansudsko poravnanje.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime