spot_img
spot_img

Све већи број Брчака алергичан на амброзију, симптоми слични ковиду

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из године у годину у Брчко дистрикту се повећава број алергичних и осјетљивих на амброзију са јасно израженим симптомима цурења носа, сузних очију, отежаног дисања до тежих облика када долази до појаве бронхитиса, асматичних напада и гушења.

“Управо у ово вријеме је врхунац концентрације полена амброзије у зраку стога се препоручује да осјетљиви на ову биљку што мање бораве на отвореном те да редовно користе прописану терапију”, истакла је др Мирјана Кузмановић шефица Хигијенско епидемиолошке службе у Пододјељењу за јавно здравство Брчко дистрикта.

Додатан проблем ове године представља и пандемија корона вируса због које се осјетљиви на амброзију ријетко јављају љекарима те узимају терапију на своју руку.

“Готово су идентични симптоми алергије на амброзију и инфекције на ковид и главна је разлика у повишеној температури те је стога веома битно да се пацијенти код појаве првих симптома, цурења из носа и отежаног дисања јаве љекару, како би се извршило тестирање те прописала адекватна терапија”, казала је доктор Кузмановић.

Амброзија је коровска биљка која се Европом проширила из Америке и углавном се размножава у равничарским подручјима. Може нарасти до 1,5 метара, садржава до 200 цвјетова те може произвести до осам милиона пелудних зрнаца, због чега ју је важно уклонити прије почетка цвијетања и тако зауставити њено ширење.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img