spot_img
spot_img

Sutra štrajkuju i zaposleni u obrazovanju: Ovo su njihovi zahtjevi

spot_img
spot_img

Dana 17. marta 2023. godine biće održan štrajk upozorenja u vremenu od 09:00 do 10:00 sati u osnovnim, srednjim školama i obdaništu “Naša djeca” u Brčko distriktu.

Predstavnici Sindikata integrisanog obrazovanja Brčko distrikta ističu da na svoje dosadašnje aktivnosti nisu dobili odgovor poslodavca, niti su ispunjeni zahtjevi Sindikata Brčko distrikta, te su prinuđeni da na ovakav način izraze svoje nezadovolistvo, odosno organizuju štrajk upozorenja.

ZAHTJEVI UPOSLENIKA

  • Povećanje plate linearo za 250KM, a kroz zakonske izmjene osnovice plate i platnih podrazreda;
  • Da se pod hitno formira komisija za izradu Opšteg kolektivnog ugovora a krainji rok za potisivanje je do kraja 2023. godine;
  •  Da se isplati jednokratna novčana pomoć u visini od jedne prosječne neto plate u Brčko distriktu BiH za 2022. godinu, odmah nakon usvajanja prvog rebalansa budžeta za 2023. godinu;
  • Da se naknada za topli obrok utvrdi u visini od 1% projecne neto plate u Brčko distriktu BiH po radnom danu;
  • Da se uvede naknada za prevoz zaposlenika;
  • Da se uvede naknada za regres u visini od 50% prosječne neto plate u Brčko distriktu
    BiH;
  • Da u komisijama ili radnim grupama kod izrade Zakona o platama, Zakona o obrazovanju, Pedagoškim standardima itd. obavezno imaju učešće predstavnici Sindikata.

VRIJEME ŠTRAJKA

Štrajk upozorenja će biti proveden na dan 17.03.2023. godine u vremenu od 09:00 do 10:00 sati. U tom terminu provesti štrajk upozorenja uz poštovanje rasporeda časova u svakoj školi i obezbjeđenju minimuma procesa rada škola i obdaništa.

SASTAV ŠTRAJKAČKOG ODBORA

Štrajkački odbor čine: lgor Babić, Ilija Markoviž, Midhat Dedović, Ernad Tokalić, Duška Samardžić, Marijana Knrežević, Admir Karalić, Mihael Karanovič, Nina Šarić, Ivana Kovačević, Dragan Đokić, Anica Dimitrijević, Mensur Mujkanović, Radan Kalajdžić,Jasmina Plečić.

MJESTO OKUPLJANJA

Za vrijeme štrajka upozorenja uposlenici će se okupiti ispred svojih škola i obdanista, u krugu škola i obdaništa u kojima se štrajkuje.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img