spot_img
spot_img

Сутра Дан борбе против корупције: Страначко запошљавање цвјета у Брчком

spot_img
spot_img

Поводом међународног “Дана борбе против корупције” УГ “Демос” Брчко дистрикт БиХ ће у петак 09.12. са почетком у 10 часова на Тргу младих организовати уличну акцију.

Дијељењем пропагандног материјала упознаће јавност са чињеницама до којих су дошли у досадашњем периоду имплементације пројекта “СТОП незаконитом запошљавању” и информисати грађане о начина пријављивања корупције.

“Борба против корупције је предуслов економског развоја Брчко дистрикта БиХ. Ако би се корупција свела на минимум, имали би све услове да будемо најпожељнија дестинација за инвестиције на Балкану. Поред корупције, имамо проблем и са неефикасним, тромим и гломазним јавним сектором, а посебно јавном управом, и у овом сектору је приоритет спровести реформе, а посебно што хитније дигитализовати процесе. У наредном периоду фокус ће нам бити на коруптивним радњама у процесу запошљавања у јавном сектору и законски оквири који допуштају субјективну процјену кандидата. Неко ко је корупцијом дошао на радно мјесто потенцијално је и сам склон коруптивним радњама. Из тог разлога морамо искључити све интересне групе из процеса запошљавања и на основу објективних критеријума запошљавати најспособније, а не најподобније”, рекао је Божидар Јовић, предсједник организације.

Из овог удружења су посебну пажњу скренули на дискриминацију којој су изложени “уговорци”, те да често на тај начин раде годинама, без икаквих радничких права, здравственог осигурања, пензијског и инвалидског осигурања и осталих права која проистичу из радног односа.

“Када преко странке или неке друге штеле добијете уговор ван радног односа, ови вам не чине услугу него вас кажњавају. Прије неколико дана је смртно настрадао радник ЈП “Комунално” Брчко који је био радно ангажован и самим тим имао сва права из радног односа. У истом предузећу ради велики број “уговораца” и јавно постављам питање шта би било са породицом настрадалог да је “уговорац”? Да ли би породица добила једнократну помоћ? Да ли би дјеца остварила право на пензију? Да ли би породица добила накнаду од осигурања у случају несреће? Ниједно од набројаних права не би остварили”, истакао је Јовић.

Пројектни тим је у овој години био веома активан у борби против корупције.

Обављени су бројни разговори и са политичарима из Брчког и са представницима међународне заједнице у БиХ. Велику подршку су добили од амбасадора САД у БиХ господина Марфија, супервизора за Брчко господина Менутија и Канцеларије ОХР-а, посебно када је ријеч о конкретним иницијативама и заговарању.

“Упутили смо иницијативе надлежним скупштинским комисијама у којима захтјевамо усклађивање са Оквирним законом о високом образовању и дисквалификацију лица са дипломама издатим од стране високошколских установа које у тренутку издавања дипломе нису биле акредитоване, ограничавање хонорарних часова наставницима на 12 часова непосредне наставе седмично, дефинисање критеријума по којима ће бити ангажована лица са Завода за запошљавање која ће замијенити одсутног радника и поштовање минимума радничких права ангажованих по уговорима ван радног односа који се односе на здравствено осигурање и осигурање у случају несреће. Такође, захтијевамо да чланови УО и директор Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ морају имати 5 година радног искуства од момента стицања дипломе на акредитованој високошколској установи, а од тога минимум 2 године искуства на руководећим радним мјестима, као и да се у поступку запошљавања у којем посредује ЗЗЗ Брчко дистрикта БиХ, поред стручне спреме, знања, вјештина, искуства и радне способности, узима у обзир и социјални и породични статус појединца”, рекао је Дамјан Дунџић, асистент координатора пројекта.

Из удружења истичу да борба против корупције нема алтернативу и да се грађани активно укључе у тај процес који ће читавом друштву донијети добробит.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img