spot_img
spot_img

Сусрет шефа Делегације и специјалног представника ЕУ Јохана Сатлера са Милићем и Домићем

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Новоименовани шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјални представник Европске уније у БиХ Јохан Сатлер данас је боравио у првој посјети од преузимања ове дужности Брчко дистрикту БиХ гдје се у Градској вијећници састао са градоначелником Брчко дистрикта БиХ Синишом Милићем и његовим замјеником Антом Домићем.

Градоначелник је истакао да је у разговору Јохан Сатлер потврдио да Европска унија (ЕУ) остаје кључни партнер БиХ, али и Дистрикта Брчко на путу ка ЕУ.

„Ми у том процесу обезбјеђујемо стварање амбијента на просторима БиХ и дистрикта који ће омогућити бољи живот за све наше грађане. На овом путу је веома важно да обезбиједимо и владавину права као и доношење прописа који ће бити по европским стандардима, а који представљају предуслов да овдје, на просторима БиХ и Брчког, подигнемо стандард људи, али зауставимо и одлив становништва“, казао је Милић додајући да је тема данашњег разговора била и реализација конкретних пројеката које ЕУ финансира на овом простору.

„Посљедних мјесеци су у позитивном смислу интензивиране и одређене активности у Брчком, а наша заједничка очекивања су да бисмо већ на прољеће могли да покажемо своју чврсту и трајну опредијељеност да радимо како на реализацији тих пројеката тако и на прилагођавању нашег законодавства стандардима и прописима ЕУ“, казао је Милић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер казао је да Дистрикт има потенцијал да поново буде једна од водећих локалних заједница у БиХ.

„Ово су крајеви који су прије тридесет година били међу најбогатијим у земљи. Имате све предности, погодности, од доброг географског положаја, па све до „Луке Брчко“, младих и енергичних људи, и те прилике треба искористити“, казао је Сатлер.

У разговору је похвалио и завршетак процеса фискализације као и очекивање да се усвоји закон о буџету који би својим новим рјешењима требао значајно да унаприједи транспарентност у расподјели и утрошку средстава у Дистрикту. Он је нагласио да би 2020. година могла постати година акције дјеловања за сам Брчко дистрикт БиХ.

На крају састанка шеф Делегације ЕУ у БиХ изразио је да очекује операционализацију и функционалност Канцеларије за превенцију корупције у Брчком ускоро.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img