spot_img

Suprotni stavovi oko kredita za brčansku “Luku”

Published:

Stav bošnjačkih članova Vlade distrikta Brčko da se odgodi donošenje odluke o kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 10 miliona evra namijenjenih revitalizaciji brčanske “Luke”, za Peru Gudeljevića, šefa Odjeljenja za privredni razvoj, je neshvatljiv jer je kompletan postupak u vezi sa kreditnim aranžmanom ranije ratifikovan na svim nivoima vlasti u BiH.

“Nevjerovatno je da nakon svih procedura da se napravi posljednji korak kako bi bio aktiviran ovaj kredit, jer je očigledno da bošnjački predstavnici u Vladi, najvjerovatnije neće podržati takvu odluku”, rekao je Gudeljević ističiću da on nije čuo ni jedan valjan razlog zbog čega se odugovlači sa donošenjem te odluke.

Predsjednik brčanskog parlamenta, Esed Kadrić, podsjeća da se zaduženje od 10 miliona evra ne odnosi na “Luku” iako je to javno preduzeće nosilac projekta.

“Samo deset odsto sredstava se odnosi na “Luku”, a sve ostalo na uređenje prostora u centralnoj gradskoj zoni. Ja zagovaram da vlast u Brčkom treba da odredi prioritete, a cijenim da ovo kreditno zaduženje nije prioritetno u odnosu na izgradnju sekundarne vodovodne mreže, projekta otpadnih voda i opremanja industrijskih zona”, rekao je predsjednik Kadrić.

On je rekao da je u, te još nekoliko važnih projekata koji bi Brčko učinili prepoznatljivim kao dobrim mjestom za život.

“Ja nisam protiv tog projekta, ali nisam da ide u priorotetu. Mnogo je prioritetnije da se završi stadion, da se sagradi multifunkcionalna sportska dvorana. Mi smo ponudili dokument koji podrazumjeva 10-tak važnih projekata za ovaj grad. Jedino moje insistiranje je, kada već idemo u kreditno zaduženje, da idemo u sveobuhvatno zaduženje iz koga bismo nabavili više savremenih medicinskih aparata. Očekujem razumijevanje od koalicionih partnera da stavimo na sto više važnih projekata i da se kroz jedno zaduženje Brčko distrikta oni isfinansiraju, pa i ovaj projekta. On u ovom trenutku za mene nije prioritet”, rekao je Kadrić.

Predsjednik Upravnog odbora “Luke” Milenko Ninković izrazio je strahovanje da će izostanak kreditnog zaduženja dovesti do potpunog kolapsa tog preduzeća i gubitak posla za 62 zaposlenih u tom preduzeća.

“U brčanskoj Luci objema dizalicama ove godine ističe rok amortizacije. Proizvođač više ne proizvodi rezervne dijelove, tako da u slučaju kvara, pretovar stane, a na rezervni dio čekamo po mjesec i više dana. Ovo je bila jedinstvena prilika da se izvrši ulaganje i da se luka osposobi na pretovar svih vrsta roba ali i mnogo težih tereta nego što ih sada možemo pretovarati”, rekao je Ninković.

Inače, prema Ugovoru radi se o kreditnom arnžmanu prema kome je sedam miliona evra kredit, a tri miliona su sredstva granta. Rok vraćanja kredita je 15 godina uz kamatnu stopu od 1 odsto i odloženim vraćanjem kredita od 3 godine.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img