Supervizor za Brčko boravio u oproštajnoj posjeti Distriktu

Prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH i supervizor za Brčko Brus G. Berton, koji završava svoj mandat, boravio je danas u Brčkom u oproštajnoj posjeti gradonačelniku Siniši Miliću i njegovom zamjeniku Anti Domiću.

Na sastanku sa najvišim zvaničnicima izvršne vlasti zaključeno je da je u mandatu supervizora Bertona mnogo toga postignuto u ovoj lokalnoj zajednici, ali i da predstoji veliki posao, naročito kada je u pitanju razvoj ekonomije, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

- Reklama -

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, rekao je da je konstatovano da je međusobna saradnja bila na visokom nivou, iako je supervizija u statusu mirovanja.

„Konstatovali smo da je u političkom smislu situacija u Brčko distriktu BiH stabilna te da institucije funkcionišu na zadovoljavajući način. Kao problemi istaknuti su nedovoljno razvijena ekonomija i činjenica da smo suočeni sa sve većim odlaskom mladih iz ove lokalne zajednice i to je izazov i ove Vlade da pokrenemo nešto nabolje“, naveo je Milić.

Supervizor za Brčko Brus G. Berton istakao je kao pozitivno put Distrikta ka Evropskoj uniji što podrazumijeva, kako je naveo, usvajanje četiri finansijska zakona koji će integrisati Brčko u BiH, pomoći borbu protiv sive ekonomije i povećati transparentnost.

Naveo je da je vrijedno pomenuti uspješno sproveden proces izbora i brzo formiranje vlasti, kao i nedavno aktuelno pitanje imenovanje predstavnika Brčkog iz Pravosudne komisije u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, što je riješeno u skladu sa zakonom.

„Mislim da je do sada puno postignuto u ovoj lokalnoj zajednici, ali da je ostalo mnogo toga da se uradi u smislu ekonomskog razvoja, vladavine prava i borbe protiv korupcije jer bi rješavajući ova pitanja riješili problem odlaska ljudi“, naveo je Berton.

On je zaključio da je Brčko i dalje dobar primjer za ostatak zemlje u smislu međuetničke saradnje i dodao da će OHR i supervizor i u budućnosti biti na raspolaganju Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik je supervizoru Bertonu uručio poklon, rukotvorine udruženja koja baštine tradiciju naroda sa područja distrikta Brčko.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime