Super klinci, istraživači, Kina i teatar: Šta je institut Poliglota?

Prije nešto više od godinu i po dana glavna vijest u našem gradu bio je regionalni TV šou „Super ljudi“. Tačnije, vijest su bili „super mališani“ iz Brčkog, mladi genijalnci koji su naš grad predstavljali u najboljem svjetlu.

Posljednjih nekoliko mjeseci rubrike kulture u lokalnim portalima (ali i šire) bile su popunjene vijestima o nekoliko značajnih događaja – Evropska noć istarživača, pa Evropska noć teatra, baletski koncert i nedavno, Dani kineske kulture.

Ono što povezuje brčanske „super klince“ i ove kulturne događaje su ljudi koji stoje iza njih – institut Poliglota.

- Reklama -

Kulturni događaji nešto su što našem gradu hronično nedostaje, ali se sa pojavom nekih novih lica na kulturnoj sceni situacija polako mijenja. Tako je „Poliglota“ u svega nekoliko mjeseci, u saradnji sa omladinskom organizacijom „Mali princ“ i brojnim prijateljima, organizovala niz manifestacija koje su izazvale mnoge pozitivne komentare.

A što se „super klinaca“ tiče, tajna njihovoh uspjeha je prosta. Zove se NTC i nešto je po čemu se „Poliglota“ ističe u našem gradu, ali i šire. Radi se o specijalizovanom programu za edukaciju čiju osnovu predstavljaju savremena naučna otkrića iz oblasti neuronauke i pedagogije sa ciljem razvoja kreativnosti i funkcionalnog znanja djece.

U kreiranju programa učestvovao je međunarodni tim stručnjaka iz nekoliko oblasti: neurofiziologija, pedagogija, psihologija, pedijatrija i defektologija, na čelu sa dr Rankom Rajovićem, ljekarom specijalistom interne medicine i neuroendokrinilogom.

Prosto rečeno, umjesto tradicionalnog učenja napamet, NTC sistem propagira asocijativno pamćenje, funkcionalno mišljenje, izbjegava se učenje bez razumijevanja… Sve ono što su „super klinci“ pokazali.

Jedan od načina da i vaše dijete bude dio ovog sistema jeste „Veseli boravak“. Radi se o produženom boravku za djecu predškolskog i školskog uzrasta u Brčkom, koji pruža sve ono što je djetetu potrebno za zdravo, bezbijedno i korisno provođenje vremena prije ili posle škole.

Aktivnosti koje se u njemu realizuju zasnivaju se upravo na NTC metodama i tehnikama, a kroz brojne aktivnosti i radionice razvija se kritičko mišljenje koje klasičan obrazovni sistem često zapostavlja.

Inače, zaposlenici Veselog boravka nude i uslugu dovođenja djeteta od boravka do škole i od škole do boravka, pomažu oko izrade domaćih zadataka, brinu i o obrocima i užini, a po potrebi daju i dopunsku nastavu za školske predmete.

Boravak, pored NTC-a, uključujue i jutarnju gimnastiku, časove stranih jezika, programitanje za djecu i brojne dramske, likovne i druge kreativne radionice.

Radi kvalitetnije nastave, grupe su male i broj mjesta je ograničen, ali je upis u toku, a sve informacije možete dobiti putem Poliglotine fejsbuk stranice – OVDJE.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime