spot_img
spot_img

Страначко запошљавање опет тема: Жестока расправа у Скупштини Брчко дистрикта

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Страначко запошљавање у јавном сектору у Босни и Херцеговини одавно није тајна. Да је страначка картица услов за посао, сматра 90 посто младих, показало је истраживање Института Култ.

Посљедњи конкурс који је изазвао жестоке расправе је конкурс за приправнике у Јавном предузећу Комунално Брчко. Од политичке везе јача је само крвна.

„Да ли ћете икада неку сиротињу примити?“, питао је заступник НиП-а у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Абдулах Иљазовић, један од најгласнијих опозиционих заступника, анализирајући имена примљених приправника у Јавном предузећу Комунално Брчко.

„Троје су дјеца шефова радних јединица у Јавном предузећу Комунално, остали су повезани са политичким странкама кроз активности на кандидацијским листама или кроз лобирања“, наводи Иљазовић

Потпредсједник Скупштине Иво Филиповић одговара (ХДЗ БиХ): „Ја то не желим да вјерујем, да ми у таквом систему живимо… Свако је овдје некоме, ако није рођак, онда сигурно сусјед. И свако од нас зна скоро цијели простор Дистрикта Брчко. Заступници које је подржао – свако је негдје некога подржао. Ако бисмо се тиме бавили, отићи ћемо далеко“.

Опозиција је критиковала и састав Комисије за запошљавање, износећи сумње у регуларност конкурса, поготово зато што је један члан комисије недавно приведен у оквиру полицијске акције Систем, која је усмјерена на корупцију у запошљавању.

„Тврдим да сви примљени приправници испуњавају услове конкурса. Како је ко од нас бодовао кога, ја о томе не могу причати, јер ми бодујемо свако за себе и на крају добијемо збир тих бодова. Ко је прошао, прошао је“, истиче Кемал Атић, директор ЈП Комунално Брчко.

Скупштина није подржала приједлог опозиције о измијени Закон о државној служби у органима јавне управе који је усмјерен на увођење транспарентнијег запошљавања. Потпуно нови закон припрема брчанска Влада, а тренутно је у процедури коментарисања пред консултантима Европске уније. Ради се о садржају веома сличном који је предложила опозиција и очекује се да ће се врло брзо наћи у скупштинској процедури.

 

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img