spot_img
spot_img

Štrajkuju i radnici matične službe i prostornog planiranja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Radnici Pododjeljenja Matične službe i Pododjeljenja za pisarnicu i zajedničke poslove Odjeljenja za javni registar, te Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja kako bi ukazali na sve teži položaj radnika u ovim institucijama.

I ovom prilikom ponovljeni su raniji zahtjevi Sindikata, te poseban zahtjev za povećanje od 10 i 20 odsto primanja za otežane uslove rada i terenski rad.

„S obzirom da na naše dosadašnje zahtjeve nismo dobili odgovor poslodavca, niti su ispunjeni zahtjevi Sindikata, prinuđeni smo da na ovakav način izrazimo svoje nezadovoljstvo, odnosno organizujemo štrajk upozorenja”, navode iz ovih sindikalnih organizacija.

Ankica Dugonjić, predsjednik Sindikalne organizacije Matične službe Vlade distrikta kaže da već par godina radnici ove sindikalne oganizacije traže svoja prava, ali do sada nije udovoljeno ni jednom njihovom zahtjevu niti je iko od nadležnih razgovarao sa njima.

Jasna Glušac, predsjednik Sindikalne organizacije u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove naglašava da radnici ove Sindikalne organizacije osim opštih zahtjeva imaju i poseban zahtjev za povećanje od 20 odsto na primanja zbog otežanih uslova rada jer, kako je rekla, zaposleni u ovoj službi rade i terenske poslove po svim vremenskim uslovima.

„Radim od formiranja distrikta Brčko i plata mi nikada nije povećana. Kolika je bila u početku tolika je i danas. Smatram da treba da se uskladimo i sa državom jer ne postoji opština koja nema Kolektivni ugovor, a kako sam čula, u Federaciji su povećali regres sa 350 na 400 maraka. Ja ne znam šta je regres jer od kada radim nisam nikada imala regres“, kaže Jasna Glušac.

Pored ovoga, zahtjevi radnika odnose se i na linearno povećanja plata od 250 maraka, jednokratnu novčana pomoć za sve radnike u Brčkom u visini jedne prosječne plate, regres u visini od pola prosječne plate u Distriktu, naknada za topli obrok u visini od jedan odsto prosječne neto plate u distriktu Brčko, uvođenje naknade za prevoz do posla, pod hitno formirnje komisije za izradu Opšteg kolektivnog ugovora, a krajnji rok za potpisivanje istog je do kraja 2023. godine.

Današnji protesti radnika pomenute dvije sindikalne organizacije održani su u organizaciji Sindikata distrikta, a predsjednik Sindikata Igor Babić je ovom prilikom izrazio nadu da će nadležni u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti imati sluha za iznesene zahtjeve radnika.

„Vlada je najavila linearno povećanje plata do 10 odsto za sve zaposlene na šta mi ne pristajemo iz razloga što bi se time stvorio još veći jaz između malih i velikih plata odnosno na taj način bi oni koji imaju visoke plate dobili puno veći iznos od onih koji imaju najniže plate i koji najteže žive u distriktu Brčko“, rekao je Babić.

Iz Sindikata najavljuju još jedan štrajk upozorenja u ponedjeljak, a ukoliko ne dođe do intenziviranja razgovora sa nadležnima, kako kažu, biće preduzeti naredni koraci poput protestne šetnje zaposlenih. Današnji jednočasovni štrajk upozorenja održan je u vremenskom periodu od 10:30 do 11:30 časova, a za vrijeme štrajka zaposleni su se okupili ispred zgrade Vlade distrikta Brčko radi javnog izražavanja nezadovoljstva.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img