spot_img
spot_img

Štrajk upozorenja u Brčkom: I zaposleni u pravosuđu traže veće plate

spot_img
spot_img

Zaposleni u pravosudnim institucijama distrikta Brčko iz najnižih platnih razreda održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, tražeći od nadležnih povećanje plata.

foto: RTV HIT

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u pravosuđu Samir Tursunović naveo je da se plate zaposlenih u najnižim platnim razredima kreću od 650 KM do 1.060 KM.

On je rekao novinarima da zahtjevi zaposlenih nisu ispunjeni ni dva mjeseca nakon što je održan prvi štrajk upozorenja, te najavio generalni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi uskoro ne budu ispunjeni.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić rekao je da će do kraja sedmice štrajk upozorenja održati i zaposleni u obrazovanju, a potom i druge sindikalne organizacije sve dok Vlada distrikta ne ispuni uslove koje je im Sindikat predao.

On kaže da Sindikat traži povećanje plata za 250 KM linearno za sve zaposlene u javnom sektoru, zatim da članovi Sindikata budu uključeni u radnu grupu za izradu zakona o platama, da se odobri jednokratna novčana pomoć u visini prosječne plate za 2022. godinu, isplati regres u iznosu 50 odsto prosječne plate, nadoknade putni troškovi u visini karte javnog prevoza i da u Vladi bude formirano odjeljenje za radno-pravne odnose.

– U Brčko distriktu ne postoji zakonska regulativa za donošenje opšteg kolektivnog ugovora jer nemamo odjeljenje ili službu za rad koje je dužno da to donese. Mi ne možemo više da čekamo. U izradi je novi zakon o platama i ne želimo da se dovedemo u situaciju kao 2019. da taj zakon uđe u skupštinsku proceduru, a da mi nemamo uvid u to – naveo je Babić.

On je izrazio nadu da će ovi štrajkovi upozorenja dati vjetar u leđa i zaposlenima u realnom sektoru koji rade sedam dana u sedmici za šta, kako je naveo, nisu realno plaćeni.

– U Republici Srpskoj minimalac je povećan na 700 KM. Sindikat u Federaciji BiH predlaže da to bude 1.000 KM i nadam se da će radnici u privatnom sektoru dobiti realne plate u ovo vrijeme inflacije – rekao je Babić.

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img