wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Štrajk upozorenja danas održali radnici JP “Komunalno Brčko” i RNU “Radio Brčko” - nula49.com
spot_img

Štrajk upozorenja danas održali radnici JP “Komunalno Brčko” i RNU “Radio Brčko”

Published:

spot_img

Danas je jednosatni štrajk upozorenja održan u Javnom preduzeću “Komunalno Brčko”, koje broji oko 500 zasposlenih. U popodnevnim sastima štrajk upozorenja održali su i uposlenici RNU “Radio Brčko”.

Predsjednik Sindikata JP “Komunalno Brčko” Zoran Gajić rekao je da su njihovi zahtjevi u skladu sa zaključcima Sindikata Brčko distrikta, a to su: povećanje plate svim zaposlenim linearno u iznosu od 250 KM, povećanje toplog obroka u iznosu od jedan posto u visini prosječne plate u Brčko distriktu, uvođenje regresa, naknada za prijevoz i konačno usvajanje Opšteg kolektivnog ugovora kojeg u Bosni i Hercegovini još jedino nemaju radnici Brčkog.

Gajić je kazao da će ukoliko budući pregovori sa nadležnima ne urode plodom, štrajk postati generalni, a u preduzeću će raditi samo neophodni nivoi pružanja usluga građanima.

Podršku štrajku upozorenja radnika JP “Komunalno Brčko” dao je i Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta. On je napomenuo da se zahtjevi štrajkača iz JP “Komunalno Brčko” u principu ne razlikuju od ostalih javnih institucija koje su, ili već iskazale svoje nezadovljstvo, ili se u narednim danima spremaju to učiniti putem protesta.

Babić je dodao da su prava brčanskih radnika zagarantovana Zakonom o radu, te pozvao nadležne, Vladu i Skupštinu Brčko distrikta BiH, da pronađu rješenje za izlaz iz ove situacije.

U popodnevnim satima štrajk upozorenja održali su i uposlenici RNU “Radio Brčko”.

Predsjednik Sindikata Radio Brčkog Predrag Kojić kazao je da je ovaj štrajk usmjeren prema poslodavcu, a zahtjevi su: linearno povećanje plate svim zaposlenima u Radiju od 250 KM, isplata jednokratne novčane pomoći u visini jedne prosječne neto plate u Brčko distriktu, uvođenje regresa u visini od 50 posto iznosa prosječne plate u Distriktu, topli obrok u visini od jedan posto prosječne plate u Brčko distriktu, kao i plaćanje troškova prijevoza.

Kojić je napomenuo da su svi ovi radnički zahtjevi već odavno ispunjeni u Republici Srpskoj, tako da je po njemu, došlo vrijeme da se ista radnička prava počnu primjenjivati i u Brčko distriktu BiH.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img