Stotine građana šetalo “Da se više nikome ne ponovi”

U Brčkom je danas održana protestna šetnja “Da se više nikome ne ponovi”, koja je za cilj imala da skrene pažnju na probleme koji su godinama prisutni u brčanskom porodilištu.

Odjekivala je tišina, dok su stanovnici Distrikta dostojanstveno šetali od Trga mladih do brčanske Bolnice, gdje je, ispred samog porodilišta, simbolično ostavljeno cvijeće.

“Krajnje je vrijeme da izrazimo nezadovoljstvo lošim stanjem u zdravstvu, posebno u porodilištu. Slučaj porodice Subotić sve nas je potresao i svako normalan treba da saosjeća sa njima”, rekao je Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“ koje je organizovalo mirni protest.

On je istakao da se u ovom gradu nešto mora promijeniti kada je zdravstvo u pitanju i da je današnji mirni protest apel za pomoć.

“Naša šetnja je naš vapaj da nam se pomogne. Apelujemo da se žene ne porađaju prije vremena ako to nije neophodno, da bebi-boks ima pedijatra i da se ako procedure nisu dobre promijene”, rekao je Lazarević dodajući da u rješavanje ovog problema treba da se uključe i gradske vlasti.

Na samom početku šetnje pročitana je dirljiva objava majke nedavno preminule bebe, a onda se građanima obratio i Aleksandar Subotić, otac.

U kratkom obraćanju, Aleksandar je istakao da niko od onih koji su tog dana bili zaduženi za zdravlje djeteta nije preuzeo odgovornost.

“Biti roditelj je nevjerovatna stvar, savršen osjećaj, savršen trenutak… Svaka beba koja se rodila u ovih 30 dana borbe koju vodimo, rođena je živa i zdrava, bez ikakvih problema i smetnji. Vjerujte, svaki dan kada vidimo sliku djeteta pored majke, kao da se naše dijete rađa svaki dan”, rekao je Aleksandar.

“Dokazali smo i pokazali da se mogu pokrenuti stvari koje su se trebale pokrenuti davno. Ako JZU misli da ne treba da se bori za dijete koje je staro dan ili dva, godinu ili pet, ne mogu ni da pretpostavim šta je sa onima koji imaju 20, 30 ili 60 godina”, dodao je on.

“Da li će se ikada reći, kao što su nama rekli kada smo htjeli da radimo obdukciju, da ako budemo radili obdukciju, da će naše dijete biti medicinski otpad? To je pitanje koje se mora postaviti”, zaključio je Subotić, uz zahvalnost svima koji su danas šetnjom pokazali da žele promjene u brčanskom zdravstvu.

“Nadam se da niko nikada neće trebati ovo vratiti i da je ovo posljednji ovakav skup koji će se desiti u Brčkom”, dodao je na kraju Aleksandar.

Skup je protekao bez ikakvih incidenata.

 

 

(srpskainfo.com/nula49.com)

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime