Сто дана нове власти у Брчком: Велике критике из опозиције - nula49.com
spot_img
spot_img

Сто дана нове власти у Брчком: Велике критике из опозиције

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прошло је 100 дана рада нове скупштинске већине у Брчко дистрикту БиХ, а већ одавно долазе велике критике из опозиције. Кажу да се ништа није промијенило те да су сви процеси успорени, док из власти тврде да промјене тек долазе.

Након што је убрзо након протеклих општих избора у Босни и Херцеговини формирана нова државна власт без СДА, коалициони партнери недуго затим исто су учинили и на подручју Брчко дистрикта. У власти су остали СБиХ и СДП, док је СДА замијењена СББ-ом и НиП-ом. Нова опозиција нову власт сада оштро критикује.

„Ребалансом се покушавају осигурати средства како би се испоштовали договори који су постигнути између незадовољних радника и Владе. Рокови су од 1. јула када су у питању примања, а ми ребаланс можемо усвојити, ако ћемо поштовати закон, тек почетком септембра односно крајем аугуста“, истиче Елдад Мркаљевић, заступник СДА у Скупштини Брчко дистрикта БиХ.

„У свакој области у Брчко дистрикту је проблем. Ако погледамо у спорту, имамо ситуацију да се гасе спортски колективи и клубови, млади људи које смо чупали да не иду на улицу, да тренирају, они сада немају подршку града. Или је сведена на неку минималну“, наводи Боро Ристић, заступник СП-а у Скупштини Брчко дистрикта БиХ.

У скупштинској већини појавило се тек неколико нових лица, а за 100 дана нису успјели наћи рјешење за бројне нагомилане проблеме. Ипак, постигнут је договор са незадовољним радницима у јавном сектору који су ступили у генерални штрајк и траже повећање плата.

„Са штрајкачима све што је договорено бит ће испоштовано. Да ли ће бити испоштовани рокови, нисам баш сигуран. Међутим, ради се на колективном уговору, извршили смо измјене закона гдје смо рад и радне односе поставили у Одјељење за здравство, тако да сада радимо на колективном преговарању“, истиче Абдулах Иљазовић, шеф Клуба заступника СБиХ у Скупштини Брчко дистрикта БиХ.

„Имамо обавезу да учинимо и систематизацију и рационализацију радних мјеста. Има податак да смо од прије пет-шест година за плате издвајали 40 милиона мање, а обим услуга се није повисио“, поручио је Зијад Нишић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ (СБиХ).

У овом периоду Дистрикт је поново постао кочница у реализацији пројекта изградње аутопута Сарајево-Београд, јер је пропао ранији договор надлежних бх. власти о траси кроз ову локалну заједницу. Из локалне владајуће већине тврде да промјене тек долазе, а поред пет већ усвојених, најављују и 12 нових иницијатива за побољшање стања у бројним областима.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img