spot_img
spot_img

Стјепановић: “Дистрикт постао тамница којом управљају полуписмени тајкуни”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Хрватске демократске заједнице 1990 у Брчком и посланик у Скупштини Дистрикта, Томислав Стјепановић данас се огласио саопштењем за јавност. Саопштење преносимо у цјелости, без измјена:

“Цијенимо потребним да информирамо јавност Брчко дистрикта БиХ о политичком стању у Брчко дистрикту БиХ те опасностима које пријете да дестабилизирају ову заједницу у кратком периоду.

У Брчко дистрикту БиХ је на сцени приватизирања јавних институција и добара од стране неколицине полуписмених тајкуна и њихових слијепих послушника.

Владајућа олигархија својим играма за очување власти довела је Брчко дистрикт БиХ до ситуације да то више није најбољи дио БиХ, него је већ низ задњих година испод просјечна заједница из које грађани одлазе.

У периоду од 2013 до данас, Брчко дистрикт БиХ је напустило преко 17 000 грађана (углавном младих обитељи с дјецом) или око 20% становништва Брчко дистрикта БиХ, из разлога што не виде перспективу за себе и своје обитељи у овој корумпираној средини.

Број уписане дјеце у основне школе за само 3 године смањен је за око 30%.

Нова радна мјеста се отварају само у јавном сектору, који је већ од раније предимензиониран за овако малу средину, те се запошљавање дешава строго по политичким критеријима и линијама, а они који неће да слушају могу ићи преко границе.

Брчко дистрикт БиХ иако има годишњи прорачун који је преко 220 милијуна КМ, не развија се нити има било какву визију развитка.

Овако високи износ новчаних средства које Брчко дистрикт БиХ, ни крив ни дужан, ”добива” у прорачун може захвалити само америчкој администрацији која је осигурала да Брчко дистрикт БиХ има гарантирани постотак од 3,55% од укупних средстава прикупљени од стране Управе за неизравно опорезивање БиХ (овај износ је преко 160 милијуна годишње) , а не властитом раду и напорима.

Управе за неизравно опорезивање већ је најавила могуће смањивање споменутог коефицијента и добивање реалног износа, што би за Брчко дистрикт БиХ био огроман ударац те се у тим околностима не би могле исплаћивати нити плаће радницима-али одговорни појединци у Дистрикту се понашају као да се то њих не дотиче. Владајућа олигархија се и у таквим ситуација поставља крање неодговорно те се може закључити да је једини принцип њиховог владања: ”Очерупај док се има што очерупати и бјежи преко гране с плијеном”.

Власт је постала довољна сама себи и уском кругу чланства које јавна средства канализира на приватне или страначке рачуне. Не дозвољавају се или се блокирају стране инвестиције кроз разне административне или ”софистициране” препреке.

Милијуни јавног новца дијеле се без правила, програма или критерија гдје је једини увјет страначка припадност. Само за НВО сектор у Брчко дистрикту БиХ годишње се подијели се преко 12 милијуна КМ за које је ријеткима познато која је сврха и корист за заједницу (част изузецима који добро раде и правдају добивено).

Јавна подузећа су страначки плијенови и ту се кроз разне малверзације извлаче милијунски износи јавног новца у приватне џепове.

Брчко дистрикт БиХ је дефинитивно постао тамница којом управља неколико тајкуна.

Институције правосуђа и Полиције Брчко дистрикта БиХ не раде свој посао те се стјече дојам да се криминал исплати.

Чињеница је да је БиХ високо корумпирана држава, а истраживања америчке агенције Галлуп каже да је Брчко дистрикт БиХ најкорупиранији дио БиХ.

Три године су већини у Скупштини Брчко дистрикта БиХ биле потребне да се усугласе и усвоје сет антикорупцијиских закона, а који и након усвајања нису проводиви јер не постоје осигурана финанцијска средства за рад неовисног Уреда за борбу против корупције и проведбу ових закона.

Само у Брчко дистрикту БиХ се не примјењује Закон о фискалним системима и не постоје обвеза кориштење фискалих каса јер то није у интересу тајкунима који владају градом.

Закон о сукобу интереса је циљано донешен на начин да није примјењив јер то погодује тајкунима који су у власти и узимају огромне новчане износе из касе Брчко дистрикта БиХ.

Заједница је све више подијељена и по националним критеријима те су једнонационалне школе или једнонационално образовање стварност Брчко дистрикта БиХ.

Увјерени смо да у Брчко дистрикту БиХ још увијек постоји довољан број храбрих људи које постојећа владајућа олигархија није успјела застрашити, те који размишљају о животу своје дјеце на овим просторима, а не да их гладају само путом скyпа.

Очекујемо и од неовисних институција правосуђа и Полиције Брчко дистрикта БиХ да раде свој посао и изваде предмете из закључаних ладица.

Цијеним да нам је заједнички циљ заштита демократских начела и владавина права као и просперитет Брчко дистрикта БиХ те да ћемо јединствени показати да је дошао крај бахатој и неспособној валадајућој олигархији.”

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img