Stanovnici Brčko distrikta jedu zdravu hranu

U nastavku juče započetog zasjedanja Vlade Brčko distrikta, danas su članovi izvršne vlasti usvojili  Izvještaje o radu Inspektorata i Vlade Distrikta za 2016. godinu.

Senada Garić, šefica Inspektorata Brčko distrikta izjavila je da je tokom prošle godine Inspektorat izvršio 30.688 kontrola, više za 19 posto u odnosu na planirane, dok je prilikom uvoza i izvoza robe ostvaren prihod od 600.000 maraka.

- Reklama -

“Vodili smo računa o zdravstvenoj zaštiti i sigurnosti stanovnika Brčko distrikta, te su se na osnovu obezbijeđenih sredstava u proračunu vršile analize. Pratili smo i držali pod nadzorom pijace i ugostiteljske objekte, a dokaz je to što nismo imali masovnija oboljenja i  zaraze”, navela je Garić.

Garić je istakla da je tržišna inspekcija sprovodila projekte na državnom nivou, te su tako stavljeni van prometa proizvodi koji nisu bili sigurni i zdravstveno ispravni. Određena količina neispravne flaširane vode stavljena je van prometa, kao i određena količine kašica za djecu. “Građani Brčko distrikta jedu zdravu hranu”, zaključila je Garić.

Napomenimo i to, da u brčanskom Inspektoratu zadnjih pet godina nema vodoprivredno – geodetskog inspektora, kako Garićka kaže, krajem godine znalo se raditi bez i jednog komunalnog inspektora. Ona se nada da će se popuna kadrovske strukture uspješno okončati u 2017. godini.

U drugom dijelu sjednice Damir Bulčević, glavni koordinator u Vladi Brčko distrikta podnio je godišnji Izvještaj Vlade za 2016. godinu.

“Vlada je u proteklom periodu usvojila četrnaest zakona, četiri pravilnika, 284 odluke, dva izvještaja, četiri informacije, tri strategije, šezdeset zaključaka, a održano je ukupno pedeset devet sjednica”, ističe Bulčević, dodajući da je od posebnog značaja to što je Vlada stvorila pretpostavke za osnivanje Odjeljenja za evropske integracije, kao dobre podloge približavanja Distrikta, u okviru države BiH, ka putu EU.

Program rada svih odjeljenjza 2017. godinu vraćen je na doradu, radi usklađivanja programa sa Opštom politikom Skupštine Brčko distrikta u svrhu stvaranja novog i kvalitnijeg rada Vlade. Smjernice za izradu nacrta Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju trebaju biti razmatrane na višim instancama, kaže Bulčević, zbog čega su skinute sa današnjeg dnevnog reda, a o kojima će se raspravljati na jednoj od narednih sjednica.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime