Stambeno zbrinjavanje u Brčko distriktu: Počinje obnova kuća za Rome, raseljene i povratnike

Do kraja ove godine trebalo bi da bude obnovljeno 45 kuća namijenjenih za stambeno zbrinjavanje Roma, raseljenih osoba i povratnika na području Brčko distrikta.

Ovo je izjavio Petar Vrhovac, šef Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica Brčko distrikta, objašnjavajući da će u te namjene biti utrošeno 1,1 milion maraka, a riječ je o udruženim sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Brčko distrikt, koja nisu realizovana u 2013 i 2014. godini, kao ni u posljednje tri godine.

– Novac je operativan i Vlada je dala saglasnost za njegovu realizaciju prema programu utroška tekućih grantova u 2019. godini, a u ukupnoj sumi je, osim za obnovu kuća, i 15.000 KM na ime subvencija za korisnike socijalnog stanovanja – rekao je Vrhovac.

U toku je procedura javne nabavke za odabir izvođača radova, a stanovi za Rome će se graditi po sistemu ključ u ruke u mjesnim zajednicama u kojim žive Romi, dok je obnova ratom porušenih kuća predviđena na području cijelog Distrikta.

Izbor korisnika je jednim dijelom završen, a nakon nedavno zatvorenog javnog poziv u toku je i izbor preostalih korisnika.

Za obnovu ratom porušenih kuća izbor korisnika se radi prema Zakonu o izbjeglim i raseljenim licima BiH, koji moraju imati status izbjeglice, a za korisnike romske populacije to su, na nivou Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH i nadležne komisije u Distriktu, posebno utvrđeni kriterijumi.

– Izbjeglih i raseljenih lica je sve manje jer im, prema propisima, status izbjeglice prestaje kada dobiju ličnu kartu i zbog toga već duže vrijeme imamo problem. Za Srbe iz dijelova Federacije BiH koji se žele integrisati ovdje imamo poseban program uz uslov da pethodno obezbijede plac za izgradnju kuća – kaže Vrhovac.

Smanjen broj zahtjeva

Vrhovac procjenjuje da se stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica može završiti tokom naredne tri godine, jer je ove godine podneseno dvostruko manje zahtjeva.

– Sa 700 zahtjeva, koliko je podneseno prošle godine, broj zahtjeva se ove godine smanjio na 350 i cijenim da u naredne dvije-tri godine možemo sve završiti – zaključio je Vrhovac.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime