Šta nas očekuje na ovogodišnjim Susretima?

Ovogodišnji Susreti pozorišta u Brčkom najavljeni su danas, pod sloganom “Pozorište u gradu – grad u pozorištu”.

Da će trajati od 16. do 24. novembra – to već znate. Znate i da prestave počinju u 19:30, kao i da nas očekuje 8 sjajnih predstava iz BiH, ali i regiona.

- Reklama -

Evo i koje predstave ćemo gledati na ovim, 34. Susretima:

  •  “Sve se nekako preživi, osim smrti”; Narodno pozorište, Sarajevo (četvrtak, 16. novembar)

Predstavu “Sve se nekako preživi, osim smrti”

režirao je Dino Mustafić, po tekstu Ljubice Ostojić. Govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe, a reditelj dodaje da se ljubav prema Sarajevu izražava “prepoznatljivim duhom, porugom, štosom i negacijom.”

Igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić.

  • “Čuvari tvog poštenja”; Gradsko pozorište, Podgorica (petak, 17. novembar)

Autorski projekat Borisa Liješevića preispituje pojam poštenja u Crnoj Gori, polazeći od pitanja zašto je baš ova osobina postala jedna od najvažniji tekovina crnogorske tradicije. I još važnije – šta se danas promijenilo? Da li i danas postoji to isto poštenje, kako danas Crna Gora nosi taj kult?

Igraju: Dubravka Drakić, Branka Femić Šćekić, Božidar Zuber, Katarina Krek, Emir Ćatović, Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Sanja Popović, Simo Trebješanin, Željko Radunović i Branko Ilić.

  • “Mirna Bosna”; Kamerni teatar 55, Sarajevo (subota, 18. novembar)

Predstava rađena po tekstu mladog autora Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog je, po riječima samog autora “bosanskohercegovačka komedija preživljavanja”.

“Mirna Bosna” govori o životarenju dvije porodice zbližene minulim ratnim nedaćama i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni.

Igraju: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

  • “Hipnoza jedne ljubavi”; Zvezdara teatar, Beograd (nedelja, 19. novembar)

Predstava koju je po sopstvenom tekstu režirao Dušan Kovačević već je u ovoj godini “pokupila” mnoge nagrade. Nećemo vam otkrivati previše, reći ćemo samo da ova neobična bajka govori o porodici, odlascima, ljubavi prema bližnjima…

Igraju: Ljubomir Bandović, Anica Dobra, Nina Janković, Dragan Petrović Pele, Uroš Jakovljević / Jovan Jovanović i Ivan Mihailović / Jovan Jovanović.

  • “Sabirni centar”; Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka (ponedeljak, 20. novembar)

Adaptacija dobro poznate priče Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače vraća se u ne tako davnu prošlost, u Banja Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH. U doba početka privatizacije i pljački velikih firmi, pod maskom “stimulisanja privatnog biznisa”, jedan profesor istorije želi da stvori Gradski muzej narodne revolucije kako bi sačuvao tekovine NOB-a. Kroz ovu priču, Narodno pozorište RS traži odgovor na pitanje kada je i kako počelo i kako se se razvijalo ludilo na ovim prostorima.

Igraju: Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Srđan Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević i Dean Batoz.

 

  • “Ustav Republike Hrvatske”; Satirično kazalište Kerempuh, Zagreb (utorak, 21. novembar)

“Ustav Republike Hrvatske” u režiji Vinka Brešana vrlo je intimna, ljubavna priča o četvoro ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkih mišljenja, do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju.

Igraju: Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja i Vedran Mlikota.

  • “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”; Hrvatsko narodno kazalište, Mostar (srijeda, 22. novembar)

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, hrvatski dramski klasik, ovjenčan brojnim nagradama za tekst i još brojnijim nagradama za mnoga izvođenja izvođen je širom bivše Jugoslavije i inostranstva u proteklih četrdeset i šest godina. Ipak, reditelj Ivan Leo LEMO uspjeva da je prikaže na nov i zanimljiv način.

Igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena, Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić.

  • “Moja fabrika”; Bosansko narodno pozorište, Zenica (četvrtak, 23. novembar)

Predstava “Moja Fabrika” u režiji Selme Spahić prati strukturu knjige Selvedina Avdića, koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali.

 

Igraju: Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Zlatan Školjić.

Vidmo se!

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime