Šta će otvaranje obilaznice značiti za grad?

Nakon što je iz JP Putevi potvrđena informacija da će sutra privremeno u saobraćaj biti puštena novoizgrađena obilaznica oko Brčkog, u Policiji Distrikta očekuju da će to značajno uticati na smanjenje saobraćajnih gužvi u samom gradu Brčkom.

Stanovnici Brčkog su već duži vremenski period svjedoci konstantnih saobraćajnih gužvi koje nisu rezervisane samo za saobraćajne špice u jutarnjim i popodnevnim časovima. Na ove gužve značajno utiču radovi na rekonstrukciji saobraćajnica, položaj graničnog prelaza u strogom centru grada, ali i broj vozila u tranzitu kroz Brčko.

Nakon što je za sutra najavljeno privremeno puštanje u saobraćaj obilaznice oko Brčkog, Kenad Bajrić, komandir Jedinice saobraćajne policije naglašava da će se sigurno smanjiti intezitet vozila koja su u prolazu kroz Brčko, te broj transportnih vozila.

Bez obzira što će puštanje u saobraćaj obilaznice sigurno rasteretiti odvijanje saobraćaja kroz grad, Bajrić i dalje poziva vozače na oprez jer veliki broj biciklista i motociklista saobraća gradom.

S obzirom da se radi o posebno ugroženim kategorijama učesnika u saobraćaju gdje prednjače maloljetnici i starije osobe odgovornost vozača motornih vozila je posebno izražena.

Željko Novaković, predsjednik biciklističkog kluba Sveti Nikolaj iz Brčkog, naglašava da je primjetno da saobraćajna kultura i biciklista ali i vozača u Brčkom nije na zavidnom nivou te je stoga ovaj klub u protekla dva mjeseca u saradnji sa policijom vršio edukaciju učenika u osnovnim školama u Distriktu.

Inače, juče su se u Brčkom desile svije saobraćajne nezgode u kojima su učetvovali vozač skutera i biciklista koje su na svu sreću prošle bez ozbiljnijih povreda. Međutim, od početka ove godine u Brčko distriktu je smrtno stradalo već dvoje biciklista.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime