Šta Brčaci misle o “Paradi ponosa”?

“Parada ponosa”, odnosno šetnja osoba koje podržavaju istopolne seksualne odnose, planirana je za prekosutra u glavnom gradu BiH.

Parade ponosa se održavaju širom regije, ali BiH je po ovom pitanju zaostajala za drugim državama. Iako parade ponosa ponekad imaju prateći trend nemira i napada od strane nesimpatizera LGBT zajednice, one su ipak održane u Zagrebu, Beogradu, Splitu, Podgorici i drugim gradovima regiona.

Brčaci koje smo ovim povodom anketirali imaju dijametralno suprotne stavove, od onih da je demokratsko pravo da svoju seksualnost iskazuju i šetnjom po gradu, do onih koji to smatraju narušavanjem temeljnih postulata društva, odnosno porodice kao njegovog stuba.

Predsjednica Komisija za ravnopravnost polova Skupštine Distrikta, dr Lidija Ljubojević, smatra da ovakvo okupljanje ima zakonsko utemeljenje.

“Manifestacija koja je planirana u Sarajevu odobrena je prema važećim zakonima i normama u BiH, počev od Zakona o ljudskim pravima i određenim deklaracijama koje su definisale ovu situaciju. Rečeno je moj zvaničan stav, kao predsjednice Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Distrikta, dok svoje lično mišljenje o samoj paradi, ovoga puta ne bih iznosila”, rekla je za Radio Brčko doktorica Lidija Ljubojević.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime