Sredstva iz Budžeta oročena jer ne postoji drugi način upravljanja finansijama u Distriktu

Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH trenutno na računima ima 123 miliona 511 hiljada 799 maraka, od čega je 80 miliona oročeno na depozite u skoro svim bankama u Brčkom na period od 13 mjeseci.

A zbog isteka oročenja određenog dijela ovih sredstava Direkcija je raspisala Javni poziv kojim traži banke u kojima će ih ponovo oročiti na isti vremenski period.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić za Radio Brčko pojasio je da Brčko distrikt oročava sredstva radi zarade od kamate, koje nema kada se ova sredstva nalaze neoročena na računima Centralne banke.

- Reklama -

„Nekada je kamate bila tri do četiri posto, sada je 0,75 posto i na ovih 80 miliona opet imamo 600.000 maraka zarade. Nije dobra situacija da Brčko distrikt ima oročena sredstva ali ne postoji drugi način upravljanja finansijama u Distriktu. Postoje zahtjevi da se formira neka banka ali tvrdim da je to nemoguće. Uskoro od ovih 80 miliona ističe oročenje za 40 miliona i zato smo pokrenuli inicijativu da ta sredstva ponovo oročimo“, dodaje Lučić.

Najveći dio ovih sredstava, kako je dodao, proističe iz neizvršenog kapitalnog budžeta, odnosno trenutno se raspolaže sa oko 80 miliona maraka neizvršenog kapitalnog budžeta iz 2017. i 2018. godine.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime