Srednjoškolci o problemu pasa lutalica u Brčkom

Učenici III-4 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole smjer prehrambeni tehničari ove godine učestvuju na takmičenju “Projekt građanin” u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava.

Tema koju su izabrali jeste problem pasa lutalica u Brčko distriktu.

“Često čujemo kako je pas napao i ujeo čovjeka ili još gore, neko dijete, te kako su psi zlostavljani od strane čovjeka i kako psi uništavaju javnu imovinu. Takođe, psi mogu biti prenosioci bolesti, prouzrokovati saobraćajne nesreće i zagađivati okolinu”, objašnjavaju učenici III-4.

- Reklama -

“Smatramo da su najveći krivci za pse lutalice neodgovorni vlasnici koji ih napuštaju”, dodaju.

“Prekrobrojnost životinja u azilima i njihovo sve češće napuštanje, pogotovo ljeti uoči i za vrijeme godišnjih odmora, nedovoljno svijest ljudi o tom problemu, nečipiranje pasa te slabo provođenje i nepridržavanje Zakona o zaštiti životinja najveći su problemi u našoj zajednici”, navode ovi mladi ljudi.

Riješenje koje predlažu je adaptacija već postojećeg azila. Kažu da je ovo jedno od rješenja za smanjenje i kontrolu broja lutalica i naglašavaju kako ubijanje pasa nipošto nije rješenje.

Napominju i kako se u našem gradu ne provodi kaznena politika iako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja to predvidio.

Brčanski srednjoškolci su iskoristili priliku i da apeluju na građane da usvajaju pse iz azila.

Usvajanje u Brčanskom azilu je svakog utorka i petka od 10 do 11 časova. Udomljavanje je besplatno, a prilikom udomljavanja Javna veterinarska stanica psa odmah mikročipuje i vakciniše tako da je pas spreman za novi dom u potpunosti.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime