spot_img
spot_img

Спорт у Брчком је мртав, само нам то још нису јавили

spot_img
spot_img

Поново јавни позив и поново проблеми.

Влада Брчко дистрикта БиХ, односно Одјељење за привредни развој, спорт и културу је дана 20.03.2023. године, објавило јавни позив за финансирање односно суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса. Клубови су се у остављеном року јавили на позив, доставили пројекте и пратећу документацију, Комисија је исте прегледала, оцијенила, објавила прелиминарну листу и ту се стало…

Све стоји, а спорт и спортски клубови у Брчком пропадају!

Како сазнајемо, политика је поново та која кочи и компликује додјелу средстава клубовима за реализацију пројеката. Хоће ли политика погасити и ово мало клубова који су остали и који грцају у дуговима и проблемима? Клубове који су до сада преживјели ово систематско униставање брчанског спорта, клубове који су се на горе поменути јавни позив благовремено јавили, доставили пројекте, доставили брдо пратеће документације, Комисија је пројекте оцијенила, одредила им средства за реализацију и сада је све стало!

Та се тачка уредно скида са дневног реда Владе, а клубови тону, све дубље а дугови се гомилају.

Сазнајемо да ће и овај јавни позив вероватно бити поништен, кажу: “Не може се политика договорити!”

Поништавање овог јавног позива значило би гашење и ово мало преосталих клубова, а ми смо нијеми свједоци систематског пропадања, деградирања и урушавања спорта у Брчко дистрикту БиХ, које је нажалост у завршној фази.

Огромна штета је већ направљена, штета од које се спорт у Брчком веома дуго неће опоравити.

Наиме, у 2020. години, ступио је на снагу Закон о буџету Брчко дистрикта БиХ, који је из темеља промијенио начин финансирања спорта у Бреко дистрикту БиХ.

Од тада, до сада, велики број клубова који су у спорту били због неких других разлога, а не спортских, престали су да егзистирају и доиста, остали су они који стварају спортске вриједности, окупљају велики број младих, праве спортске резултате, играју највише рангове такмичења у БиХ. Остали су и једва преживљавају.

Сада треба и њих казнити и њих угасити?

Уколико Влада не пронађе рјешење, те уколико и овај јавни позив буде поништен, то би био коначан печат на смртну пресуду спорту у Брчко дистрикту БиХ. Брчко је одувијек био град спорта, нажалост, више то није.

Нажалост, направљена је штета која се више не може исправити. Хоће ли ико бити одговоран за ово што је урађено брчанском спорту?!

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img