spot_img
spot_img

СНСД и СДА ломе копља око градоначелника Брчког

spot_img
spot_img
spot_img

Срби, Бошњаци и Хрвати предвођени СНСД-ом, СДА и ХДЗ-ом отпочели су разговоре о формирању власти у Брчко дистрикту, а у овом тренутку и СНСД и СДА желе мјесто градоначелника, тврдећи да оно припада управо њима.

С једне стране СДА тврди да је неписано правило у Брчком које се до сада поштовало да узастопно из једног народа не буде градоначелник, док с друге стране у СНСД-у истичу да су то жеље СДА и да ће градоначелника дати странка и народ који има највише одборника у Скупштини Брчко дистрикта, а то је у овом случају блок окупљен око СНСД-а који има 13 посланика.

“Све иде у правцу да окосница власти буду СНСД, СДА и ХДЗ и настављамо преговоре. Преостаје нам да склопимо српски блок и оно што је потребно јесте да Бошњака буде седам и Хрвата три и онда ћемо завршити причу о расподјели ресора”, рекао је за “Независне” Ђорђа Којић, предсједник СНСД-а у Брчко дистрикту, додајући да ће инсистирати на томе да Синиша Милић, актуелни градоначелник Брчко дистрикта, остане на том мјесту.

У овом тренутку када је ријеч о мандатима у Скупштини Брчко дистрикта, највише их има СДА, и то пет, а одмах иза су СНСД и Социјалистичка партија са по четири мандата. Осим њих у локалну скупштину ушли су и СББ, Народ и правда, УС, ХДЗ, ПДП, Странка за БиХ, СДС, као и СДП.

“СНСД је комплетну кампању водио на томе да Милић и даље остане градоначелник и од тога нећемо одустати. Завршне договоре имаћемо крајем ове седмице и врло брзо ће бити постигнут договор о свему”, рекао је Којић.

Претходних дана у Брчко дистрикту потписан је и споразум о заједничком дјеловању СДА, СБиХ и локалног СДП-а како би се направио што шири блок за преговоре са осталима, међутим тај споразум оспорили су из сједишта СДП-а у Сарајеву тврдећи да разговори и било какви договори са СДА не долазе у обзир.

“У Брчком не може нико сам и са свима се мора договарати. Три стране се једнако питају о свему. Још чекамо резултате редовних бирачких мјеста и у петак бисмо могли имати контуре будуће коалиције, а касније већ идуће седмице наставити с разговорима о принципима и начину подјеле власти у Брчко дистрикту”, рекао је за “Независне” Есед Кадрић, предсједник СДА у Брчко дистрикту, који је до сада обављао функцију предсједника Скупштине Брчко дистрикта.

Он каже да мјесто градоначелника сада треба да припадне Бошњацима, односно СДА, те да ће он бити кандидат за ту функцију, истовремено наглашавајући да је неписано правило које се до сада поштовало то да ниједан народ нема узастопно градоначелника у два изборна циклуса.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img