Služen parastos za stradale mještane Bukovca

Ispred spomenika u Bukovcu kod Brčkog danas je služen parastos za mještane ovog sela stradale u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i za 27 žrtava posljednjeg rata od kojih su 19 bili civili.

“Na današnji dan prije dvadeset i šest godina, hrvatsko-muslimaske snage izvršile su napad na ovo selo i tom prilikom zapalile gotovo sve kuće, a u logore odvele većinu stanovništva. Tada je ubijeno 19 civila, a za te zločine još niko nije odgovarao iako su optužnice podignute”, rekao je Pavle Stjepanović, predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije u Bukovcu.

- Reklama -

Mara Radić iz Bukovca je, 1992. godine, izgubila muža i djevera i do današnjeg dana nije uspjela pronaći njihove skeletne ostatke.

“Zarobljeni su i ubijeni kao civili, zna se i ko je to učinio, ali još uvijek niko nije odgovarao za taj zločin”, kazala je ona.

Vijence i cvijeće na spomenik stradalim mještanima Bukovca danas su položili članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja koja okupljaju boračku populaciju, ratne vojne invalide, nestale i zarobljene, kao i članovi rukovodstava srpskih političkih partija u Brčkom.

Prije rata je u Bukovcu bilo oko 125 domaćinstava i oko 400 stanovnika, dok je danas u ovom selu obnovljeno oko četrdesetak kuća u kojima rijetko ko živi.

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime