spot_img
spot_img

Служен парастос за страдале мјештане Буковца

spot_img
spot_img
spot_img

Испред споменика у Буковцу код Брчког данас је служен парастос за мјештане овог села страдале у Првом и Другом свјетском рату, као и за 27 жртава посљедњег рата од којих су 19 били цивили.

“На данашњи дан прије двадесет и шест година, хрватско-муслимаске снаге извршиле су напад на ово село и том приликом запалиле готово све куће, а у логоре одвеле већину становништва. Тада је убијено 19 цивила, а за те злочине још нико није одговарао иако су оптужнице подигнуте”, рекао је Павле Стјепановић, предсједник Мјесног одбора Борачке организације у Буковцу.

Мара Радић из Буковца је, 1992. године, изгубила мужа и дјевера и до данашњег дана није успјела пронаћи њихове скелетне остатке.

“Заробљени су и убијени као цивили, зна се и ко је то учинио, али још увијек нико није одговарао за тај злочин”, казала је она.

Вијенце и цвијеће на споменик страдалим мјештанима Буковца данас су положили чланови породица погинулих, представници удружења која окупљају борачку популацију, ратне војне инвалиде, нестале и заробљене, као и чланови руководстава српских политичких партија у Брчком.

Прије рата је у Буковцу било око 125 домаћинстава и око 400 становника, док је данас у овом селу обновљено око четрдесетак кућа у којима ријетко ко живи.

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img