spot_img
spot_img

Služen parastos u MZ Cerik

spot_img
spot_img

Mještani sela Cerik, članovi porodica tragično nastradalih okupili su se danas na veliki srpski praznik Veliku Gospojinu da kao i svake godine zapale svijeće i polože cvijeće u znak sjećanja na svoje komšije i rodbinu.

Predsjednik veterana BORS-a Brčko Cvjetko Simić rekao je da su ovi mještani za odbranu Republike Srpske dali ono najvrednije što su imali, a to je svoje živote.

„Okupili smo sa danas da odamo počast za 14 mještana Cerika koji su dali svoje najvrednije za odbranu republike“, rekao je Simić.

On je podsjetio na važnost kuluture sjećanja na sve žrtve odbranbeno-otadžbinskog rata, kao i to da buduće generacije moraju nastaviti i očuvati sjećanje na sve poginule.

„Obaveza nas demobilisanih boraca, živih pripadnika VRS da mlađe naraštaje i članove njihovih porodica učimo da ne smiju zaboraviti one koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u miru i slobodi“, naglasio je Simić ističući da dok se organizuju parastosi i njeguje sjećanje do tada će i svi nastradali biti sa njima u mislima.

Stanovnik mjesne zajednice i predsjednik Crkvenog obora Cerik Branko Milanović kaže da je odrastao u ovom selu u kojem je nekada bilo više od 114 kuća a danas samo 19 aktivnih u kojima mahom žive stariji ljudi, te će kako kaže u narednom periodu selo ostati pusto.

„Nakon 31 godine od završetka rata prave posledice se vide, a to je da nema stanovnika u ovom selu i ne znam šta će se desiti u narednom periodu. Jedino nam ostaje da se narodi zagrle i pokušaju da učine nešto za svoju djecu“, naglasio je Milanović.

Parastosu za poginule borce i civile iz ovog sela, od koji je najmlađa žrvta Milka Brković imala samo 18 godina, prisustvovali su pored mještana, rodbine i predstavnici srpskih Udruženja proisteklih iz poslednjeg rata, kao i predstvnici političkih partija iz reda srpskog naroda.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img