Služen parastos Bošku Periću Peši

Na groblju u Ražljevu kod Brčkog danas je služen parastos Bošku Periću Peši, proslavljenom komadantu specijalne jedinice “Peša”, Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Peša je jedan od najmlađih starješina Vojske Republike Srpske, a poginuo je na majevičkom ratištu 14. novembra 1994. godine, u pokušaju spasavanja 74 zarobljena borca Prve majevičke brigade na majevičkom brdu Mala Jelica.

Boško Perić Peša je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata odlikovan Medaljom majora Milana Tepića, a posthumno i Ordenom Obilića.

Nakon molitvenog pomena na grobu u junakovom rodnom Ražljevu, vijence i cvijeće položili su  njegovi ratni drugovi brojne delegacije i udruženja iz Brčkog.

Saborci već 26 godina dolaze na njegov grob da mu odaju dužnu poštu. Ističu da sjećanje na Pešu ne blijedi i da će uvijek pamtiti njegov lik. Među saborcima koji su i danas odali dužno poštovanje proslavljenom komandantu danas su bili i Vladimir Marić iz Banja Luke i Mlađen Pavlović Maćo iz Tutnjevca.

Specijalna jedinica “Peša” formirana je prvog aprila 1993. godine. Odlukom Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske  svi vodovi su se ujedinili u elitnu diverzantsku jedinicu koja je dobila naziv “Peša”.

Jedinica je bila u formaciji samostalne čete i brojala je 96 boraca. Ova jedinica je vodila borbe na brčanskom ratišu, Majevici, Orašju, Ozrenu, Sarajevskom ratištu, borbama u Glamoču, Mrkonjić gradu i svuda gdje je bilo potrebno braniti srpski narod.

Za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 19 pripadnika ove jedinice među kojima je i legendarni komandant Boško Perić Peša. U jedinici je bilo 250 ranjavanja, a 12 vojnika je dobilo status ratnog vojnog invalida.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime