spot_img
spot_img

Служен парастос Бошку Перићу Пеши

spot_img
spot_img
spot_img

На гробљу у Ражљеву код Брчког данас је служен парастос Бошку Перићу Пеши, прослављеном комаданту специјалне јединице “Пеша”, Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

Пеша је један од најмлађих старјешина Војске Републике Српске, а погинуо је на мајевичком ратишту 14. новембра 1994. године, у покушају спасавања 74 заробљена борца Прве мајевичке бригаде на мајевичком брду Мала Јелица.

Бошко Перић Пеша је у току одбрамбено-отаџбинског рата одликован Медаљом мајора Милана Тепића, а постхумно и Орденом Обилића.

Након молитвеног помена на гробу у јунаковом родном Ражљеву, вијенце и цвијеће положили су  његови ратни другови бројне делегације и удружења из Брчког.

Саборци већ 26 година долазе на његов гроб да му одају дужну пошту. Истичу да сјећање на Пешу не блиједи и да ће увијек памтити његов лик. Међу саборцима који су и данас одали дужно поштовање прослављеном команданту данас су били и Владимир Марић из Бања Луке и Млађен Павловић Маћо из Тутњевца.

Специјална јединица “Пеша” формирана је првог априла 1993. године. Одлуком Прве посавске бригаде Војске Републике Српске  сви водови су се ујединили у елитну диверзантску јединицу која је добила назив “Пеша”.

Јединица је била у формацији самосталне чете и бројала је 96 бораца. Ова јединица је водила борбе на брчанском ратишу, Мајевици, Орашју, Озрену, Сарајевском ратишту, борбама у Гламочу, Мркоњић граду и свуда гдје је било потребно бранити српски народ.

За вријеме одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 19 припадника ове јединице међу којима је и легендарни командант Бошко Перић Пеша. У јединици је било 250 рањавања, а 12 војника је добило статус ратног војног инвалида.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img