spot_img

Slavu Brčkog pronijeli su širom svijeta: Dan sjećanja na velikane odbojke

Published:

Nekadašnji brčanski odbojkaši juče su na igralištu DTP Partizan-bivša Mladost, u znak sećanja na preminule odbojkaše priredili “Karanfil za odbojkaše velikane”.

– Posvetili smo ovaj dan igračima koji su ponikli na ovom terenu i proneli slavu Brčkog širom sveta. Igrali su u mnogim velikim klubovima  i mnogim državama i želeli smo da im podarimo jedan dan- rekao je proslavljeni brčanski odbojkaš, Mehmedalija Žilić, čan inicijativnog odbora ove manifestacije, koja će se ubuduće organizovati svake godine u prvoj sedmici juna.

On je rekao da je ovo prvi korak kojim stari odbojkaši žele pokrenuti brčansku odbojku i dovesti na teren, na kome su i oni učili igrati, mlade momke.

– Vidimo da se Jedinstvo bori za opstanak, a bilo je u vrhu jugoslovenske odbojke. Bili smo šampioni Jugoslavije, a sada tavorimo u ovom malom okruženju. Hoćemo da otrgnemo od zaborava sve te ljude koji su bardovi grada – rekao je Žilić.

On nije želeo nikoga da izdvoji rekavši da su svi oni ondašnje Jedinstvo doveli u vrh jugoslovenske i evropske odbojke. Prisetio i davno prošlih dana, utakmica igranih na šljaci, uspeha, ali i poraza.

– Kada bi otišli izvan Brčkog i doživeli poraz, niko od nas ne bi izlazio do četvrtka ili petka jer nas je bilo sramota. Prvih godina nismo mogli igrati u svojoj dvorani i igrali smo tri godine u Slavonskom Brodu.  Ali nikada nismo bili sami jer je sa nama uvek bila pleada naših navijača i zato smo preživeli – kaže Žilić.

Nakon što su na igralištu DTP „Partizanan“ položili karanfile za preminule odbojkaše sahranjene izvan Brčkog, nekadašnji brčanski odbojkaši su, u znak sećanja na njihov doprinos razvoju brčanske odbojke, karanfile položili i na grobove preminulih saigrača na pravoslavnom groblju u Srpskoj Varoši, katoličkom groblju na Klancu i mezarju na Merajama.

Brčansko Jedinstvo je osnovano 1. aprila 1946. godine, a nekadašnji odbojkaši danas su se setili 42 imena onih koji više nisu sa njima.

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img