Slaba primjena Zakona o zabrani pušenja

Zakon o zabrani konzumiranja cigareta u institucijama i javnim ustanovama Brčko distrikta na snagu je stupio 1. januara 2018. godine. Međutim, njegovom implementacijom nisu zadovoljnji inicijatori donošenja ovog zakonskog rješenja.

Zakon je, tvrde, poprilično fleksibilan za one ugostitelje kojima je trebalo vremena da svoje objekte prilagode novom načinu rada. Rok od šest mjeseci je prošao međutim zakon se, ako je suditi po intervencijama predlagača, ne provodi u punom kapacitetu.

“Da vidimo šta rade inspekcijske službe i šta radi nadzorni organ, odnosno Odjeljenje za zdravstvo, da li su izašli na teren i da li su se zainteresovali o primjeni zakona. Nakon poslaničkog pitanja dobila sam informaciju Inspektorata da su na terenu određene stavke zakona neprimjenjive. Ništa iz zakona nije realizovano. Svi vlasnici ugostiteljskih objekata su bili opomenuti tako da je sljedeća sankcija, u slučaju nepoštovanja zakona, materijalna u skladu sa zakonom”, rekla je za BDC Televiziju Lidija Ljubojević, zastupnica SDS-a u Skupštini Distrikta.

- Reklama -

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime