spot_img
spot_img

Skupština: Usvojene izmjene i dopune Zakona o budžetu

spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta BiH je na 48. redovnoj sjednici usvojila, u drugom čitanju, izmjene i dopune Zakona o budžetu i Zakona o izvršenju budžeta Distrikta za 2023. godinu.

U drugom čitanju usvojene su i izmjene Zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Distrikta, izmjene Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o državnoj službi u organima javne uprave.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da će izmjenama Zakona o budžetu i Zakona o javno-privatnom partnerstvu biti omogućena brža realizacija kapitalnih projekata.

Predsjedavajući Zakonodavne komisije Ljubiša Lukić rekao je da su izmjene Zakona o budžetu usvojene uz devet amandmana od kojih je većina tehničke prirode, osim posljednjeg koji je omogućio projektima za koje su obezbijeđena sredstva u budžetu, a još nemaju građevinsku dozvolu, da uđu u predimplementacionu fazu u kojoj će ostati do realizacije.

U Zakonu o platama pravobranioca i zamjenika pravobranioca, kaže Lukić, bila je jedna izmjena, koja se odnosi na to da se korekcija plata vrši tek onda kada prosječna plata u Distriktu dostigne nivo od 1600 KM, a ne 1200 KM kako je to bilo u osnovnom zakonu.

U prvom čitanju usvojene su izmjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Distrikta, te izmjene Zakona o pravnim licima koja osniva Distrikt kojim će biti omogućeno da se srednje škole u Distriktu konstituišu kao ustanove, odnosno posebna pravna lica.

Data je saglasnost na izmjenu Finansijskog plana Zavoda za zapošljavanje Distrikta za 2023. godinu. Direktor Zavoda Tamara Duvnjak Mitrović rekla je da će se ovom izmjenom Programu za samozapošljavanje u poljoprivredi na već izdvojenih 500 000 KM za ove namjene dodati još 81 200 KM neutrošenih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa za ove namjene.

Ona je navela da će javni poziv biti raspisan za sedam ili deset dana, te da aplikant može da dobije maksimalno 22 000 KM.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img