spot_img

Skupština: Ukinuti Pravosudnu komisiju

Published:

Tokom sinoćnjeg zasjedanja Skupštine Distrikta, Izvještaj o radu koji je izazvao čak i polemičke tonove uvodničara i samih zastupnika, te najkonkretnije zaključke, kada je riječ o radu pravosuđa u prošloj godini, je onaj o učinku Pravosudne komisije.

Ocjene većine zastupnika su bile da Pravosudna komisija ima propusta u svom radu, te da treba prestati biti, kako je od većine rečeno “političko tijelo”, koje čak sebi uzima za pravo da, naglašeno je, krši zakon.

Primjer, određivanje visine plata u brčanskom Pravobranilaštvu, do toga da je to jedina institucija koja je prekršila instrukciju proslijeđenu od nadređenih odnosno VSTV-a, pa je “ukor” zbog imenovanja sudije u VSTV uputio i supervizor Brus Berton, nakon čega je odluka morala biti stavljena van snage.

Sve je iznjedrilo zaključak parlamentarne većine u kojem se od resorne skupštinske Komisije zahtijeva da prilagodi svu neophodnu zakonsku regulativu kako bi funkcionisanje Pravosudne komisije bilo ukinuto, te pronađeni načini da se njene aktivnosti organizuju unutar posebnog odjeljenja brčanske Vlade.

“Ovakav zaključak podrazumijeva i promjenu odredbi Statuta Distrikta u što smo spremni ući i vjerujem da za ove poteze imamo neophodnu parlamentarnu podršku, te će sve pripreme za realizaciju pomenutog zaključka biti odmah preduzete”, rekao je predsjednik Skupštine, Esed Kadrić.

Predsjednik Pravosudne komisije Safet Pizović nije želio komentarisati sam zaključak, rekavši da će o njemu stav zauzeti, na narednom sastanku, svi članovi Pravosudne komisije.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img