spot_img
spot_img

Skupština sutra o sudbini Kadrića

spot_img
spot_img

Vanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta biće održana sutra kada poslanici treba da se izjasne o smjeni gradonačelnika Eseda Kadrića na osnovu zahtjeva grupe bošnjačkih poslanika.

Zahtjev za smjenu gradonačelnika Brčkog iz SDA Kadrića podnijelo je sedam poslanika iz SBiH, SBB-a, SDP-a, NiP-a i nezavisni poslanik iz romske nacionalne manjine.

Zahtjev su dostavili Skupštini 1. marta, a kao razlog za smjenu su naveli to da distrikt nije na stepenu razvoja na kojem bi trebalo da bude.

Prema Poslovniku o radu Skupštine, da bi odluka o razrješenju gradonačelnika bila usvojena potrebno je da je podrži 19 poslanika čiji glasovi uključuju i afirmativne glasove.

To znači da je u trenutku rasprave i glasanja o razrješenju gradonačelnika potreban najmanje glas jednog poslanika iz reda hrvatskog naroda i najmanje po tri glasa poslanika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Prema Statutu distrikta, gradonačelnika bira Skupština i on može biti ponovo izabran. Obavlja svoje dužnosti za vrijeme mandata Skupštine koja ga je izabrala i ostaje na funkciji do izbora novog gradonačelnika, a može dati ostavku ili biti razriješen s dužnosti prije isteka mandata.

Gradonačelnika može da razriješi Skupština samo iz opravdanih razloga, a nakon prijedloga najmanje pet poslanika.

Poslanik SBiH Zijad Nišić, koji je kandidat za gradonačelnika, rekao je ranije da se inicijativa za smjenu gradonačelnika prenijela sa viših nivoa vlasti u BiH, navodeći odlazak mladih, neefikasnu borbu u suzbijanju korupcije, usporen razvoj.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img