spot_img
spot_img

Skupština odlučila: Promjene u finansiranju kapitalnih projekata

spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta započela je 46. redovno zasjedanje na kojem je, u prvom čitanju, usvojila izmjene i dopune Zakona o budžetu.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je cilj ovih izmjena i dopuna Zakona da se ubrza realizacija kapitalnih projekata koji će se sada finansirati u dvije faze: predimplementacionoj i implementacionoj.

Milić je rekao da će se u predimplementacionoj fazi projekti moći finansirati samo do iznosa potrebnog za dobijanje građevinske dozvole, dok će se za projekte koji imaju građevinske dozvole moći obezbjeđivati sredstva u punom iznosu jer odmah ulaze u implementacionu fazu.

On je napomenuo da će se ove izmjene i dopune Zakona odnositi i na kapitalne budžete iz prethodnih godina, te da će se morati napraviti revizija svih projekata.

„Brčko distrikt na računima ima oko 80 miliona KM za rezervisane kapitalne projekte i moraće da se napravi revizija tih projekata. Iznos sredstava koji nije neophodan ići će za druge projekte ili će se napraviti druga raspodjela tih sredstava. Pokušaćemo na osnovu Zakona koji imamo pred sobom da iznađemo najbolje rješenje da bi odblokirali kapitalni budžet. Ako se pokaže da ni ovo rješenje nije dobro ne mora biti ni usvojeno u drugom čitanju. Ako se vidi da postoje određeni problemi, mijenjaćemo Zakon“, istakao je Milić.

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će ovim izmjenama i dopunama Zakona biti smanjen iznos sredstava kapitalnog budžeta te da neće biti izmjena i dopuna Zakona o budžetu u dijelu koji se odnosi na sport.

„Imam stav kao i prije dvije godine, kada je ovaj Zakon o budžetu stupio na snagu, da nema nikakvih problema da se vrši sufinansiranje i finansiranje sporta na području Brčko distrikta ne samo kroz projekte i programe nego i kroz donacije na osnovu jasnih kriterijuma. Do nadležnog odjeljenja je da kreira odluke i pravilnike kako bi ta sredstva, u redovnoj proceduri, stizala do sportskih kolektiva i pojedinaca“, istakao je Blažić.

U prvom čitanju usvojene su i izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta Distrikta za 2023. godinu, kao i izmjene i dopune zakona o platama i naknadama zaposlenih u organima javne uprave i institucijama Distrikta, Policiji Brčko distrikta, pravosuđu, te izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu.

„Ove izmjene i dopune zakona o platama i naknadama ranije su pripremane i donekle su usaglašene sa zahtjevima Sindikata Distrikta u dijelu koji se odnosi na povećanje plata, ali ne na način kako je to Sindikat tražio, već je to odgovor na povećanje troškova života. Predviđeno je povećanje plata od pet odsto za budžetske korisnike time što se osnovica veže za najnižu platu u entitetima i iznosiće 700 KM. Uvodi se i naknada za troškove putovanja do posla po metodologiji koja će biti utvrđena podzakonskim aktima u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona. Predlog je da se ova povećanja plata obračunaju već za julsku platu što zavisi od usvajanja rebalansa budžeta“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak, 26. juna, po okončanju vanredne sjednice Skupštine koja je zakazana za isti dan s početkom u 10 časova, a na čijem dnevnom redu će biti rebalans budžeta za 2023. godinu.

Prije početka 46. redovnog zasjedanja Skupština je okončala 45. redovnu sjednicu.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img