Skupština nakon zanimljive diskusije potvrdila: Kadrić novi gradonačelnik

Danas je održana konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta kojoj je prisustvovao kompletan novi saziv.

Kao što je i najavljeno, za predsjednika Skupštine izabran je Siniša Milić, dok je mjesto potpredsjednika pripalo Ivi Filipoviću.

Daleko zanimljiviji bio je izbor gradonačelnika, kome je prethodila zanimljiva diskusija poslanika.

Na samom početku, za poziciju gradonačelnika poslanik Admir Mujkanović predložio je svog stranačkog šefa Eseda Kadrića.

Nakon Mujkanovića, za riječ se javio poslanik Zoran Kokanović, nova opozicija u Skupštini Brčko distrikta.

“U ime kluba Socijalističke partije predlažem gospođu Slobodanku Čurćić. To je dugogodišnji poslanik u Skupštini Brčko distrikta, čini mi se da je četvrti mandat, gost Brčko distrikta već preko 20 godina i mi kao domaćini gosta moramo da počastimo. Uz sve što je dobila od Brčko distrikta u prethodnim godinama, želim da je počastimo i sa mjestom gradonačelnika Brčko distrikta”, rekao je Kokanović.

Dubok uzdah novog predsjednika Skupštine prethodio je odgovoru.

“Mislim da, u skladu sa Statutom nije moguće. Na stranu šta bih ja volio, ali nije moguće da predsjednik Skupštine i gradonačelnik budu iz reda jednog naroda. Dakle imamo tu prepreku zbog koje, čini mi se, ne možemo ući u kandidovanje i izglasavanje ovog prijedloga”, rekao je Milić.

Predsjednik Skupštine dodao je i da je malo neuobičajeno da se iz reda drugog poslaničkog kluba daju prijedlozi za mjesto gradonačelnika.

Gospođa Čurćić bila je bez komentara i odustala od  kandidature.

Za riječ se javio i najmlađi poslanik novog saziva Skupštine, Abdulah Iljazović.

“Dobar dan ljudi, dobar dan Kadriću”, pozdravio je prisutne Iljazović.

“Ja bih htio da mi malo razbijemo ovaj nacionalizam. Ima 12 Bošnjaka, ima 14 Srba. Zamislite da mi predložimo i izglasamo za gradonačelnika jednog Turčina da pokažemo svima da mi nismo nacionalisti, kao što nas većina doživljava”, rekao je Iljazović.

“Ja smatram da bi to bilo dosta dobro za naš grad i da bismo maknuli te optužbe sa nas”, dodao je mladi poslanik, te predložio poslanika Aliju Denjagića za gradonačelnika Brčko distrikta.

Denjagić se kratko zahvalio Iljazoviću, te odbio kandidaturu.

Esed Kadrić tako je bio jedini kandidat za gradonačelnika Brčko distrikta.

Od ukupnog broja poslanika – 31, za je glasalo 30, dok je protiv bio 1.

Protiv Kadrića glasao je Abdulah Iljazović, poslanik Naroda i pravde.

Gradonačelnik Esed Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovan period za novi saziv Vlade.

“Neophodno je istaći da će nova Vlada u saradnji sa parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posledice pandemije korona virusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestititi trenutnu krizu u kojoj se nalazimo”, rekao je Kadrić.

On je dodao da je svesrdna podrška supervizora Skanlana neophodna kako bi se pristupilo saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

„Ulazimo u jedan ozbiljan proces reforme javne uprave koji se takođe radi sa određenim konsultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve u cilju što efikasnije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi će dati snažniju nadležnost odjeljenjima Vlade nad javnim preduzećima”, istakao je Kadrić.

Gradonačelnik je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti obezbijede sredstva za realizaciju Gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uslova da se kroz usvajanje regulacionih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.

On je naveo da su optimalni planovi da Brčko dobije novu Vladu u punom kapacitetu do 20. januara uvažavajući i rok za veto na imenovanja.

„Prva sjednica Vlade će biti održana sa značajnim dnevnim redom koji će biti usaglašavan i sa Kancelarijom supervizora. Već od sutra tražiću od političkih stranaka da predlože kandidate za buduće članove Vlade”, zaključio je Kadrić.

Konstitutivna sjednica Skupštine time je završena, a prva redovna sjednica očekuje se iza 15. januara, najavio je Milić.

Novi predsjednik Skupštine izrazio je zadovoljstvo zbog konstituisanja Skupštine Brčko distrikta u skladu sa izbornim rezultatima u relativno kratkom vremenu i postignutim dogovorom za izbor čelnih ljudi u Brčkom.

“Ovo je važno iz razloga što smo suočeni sa jednom ozbiljnom situacijom koju je prouzrokovala ekspanzija epidemije korona virusa koja se odražava ne samo na zdravlje stanovništva nego i na privredu i druge društvene tokove. Iz tog razloga moramo da imamo što prije konstituisane izabrane organe vlasti kako bi se mogli uhvatiti ukoštac sa tim problemima”, rekao je predsjednik Milić.

On je kao prioritete naveo i usvajanje budžeta za 2021. godinu kao i niza zakona koji su u prethodnom periodu pripremljeni, a koji su sistemskog karaktera poput zakona o javnoj upravi, nacrta zakona o sukobu interesa i nizu drugih propisa.

“Ono što je suštinski važno jeste da u ovom parlamentu koji je demokratska i krovna institucija koja bira i razrješava nosioce drugih funkcija i koja ima finansijsku i zakonodavnu nadležnost budemo na visini zadatka i da pokažemo demokratski kapacitet. U ovoj skupštini su zastupljeni i predstavnici nacionalnih manjina, opozicije i svi oni koji na neki način izražavaju volju građana. Zato je potrebno da obezbijedimo, prije svega, poštovanje procedura jer se demokratski karakter oslikava kroz demokratske procedure i jednaku mogućnost učešća svih poslanika u donošenju kvalitetnih odluka”, naglasio je Milić.

On je naveo da je sledeći korak imenovanje skupštinskih komisija kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine i dodao da je realno za očekivati da bi prva radna sjednica Skupštine mogla biti održana između 15. i 20. januara.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime