spot_img
spot_img

Скупштина као ријалити: Оштра расправа Кадрића и Иљазовића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сам завршетак вечерашње сједнице Скупштине Брчко дистрикта обиљежила је атмосфера попут оне из ријалитија.

Тешке ријечи, увреде, простаклуци… Тако се најкраће може описати дискусија на релацији градоначелника Брчко дистрикта Еседа Кадрића и независног посланика у Скупштини Брчко дистрикта Абдулаха Иљазовића.

Читава дискусија започела је приликом расправе о Приједлогу одлуке о располагању јавном имовином путем специјалне погодбе коју је донио градоначелник Брчко дистрикта, а поводом пословне иницијативе предузећа Хеез алуминиум Тузла.

Ово предузеће обратило се Канцеларији за управљање јавном имовином и градоначелнику Брчко дистрикта са пословном иницијативом за инвестирање у изградњу и стављање у функцију производних погона.

Ради се о парцели у Брдоду укупне површине 87.941 m².

Приједлогом одлуке, поменуто предузеће обавезује се на улагање 20 милиона КМ у периоду од пет година од почетка изградње, те се обавезује на запошљавање 60 радника на изграђеним производним садржајима.

Након уводног излагања, за расправу се први јавио посланик Иљазовић, истакавши како “ево имамо још једну специјалну погодбу”.

“Прошли пут је била с неким провјереним, то јест Студен група, Бимал, а сада је нека фирма Хеез алуминиум Тузла. И дајемо јој 88 дулума, рећи ћу дајемо намјерно, по 4,69 КМ у једној зони гдје други привредници плаћају много више. 7-8 пута више по метру квадратном”, рекао је Иљазовић.

Он је у наставку представио податке о бонитету наведене компаније, по којима је, како тврди Иљазовић, финансијски статус Хеез Алиминијума оцијењен једном звјездицом.

“А имате фирме у Брчком које имају по пет звјездица, које плаћају осам-девет милиона пореза а немају воде и канализације. А њима сте се обавезали много штошта да урадите – путеве и осталу инфраструктуру, али којој фирми? Фирми која има приход од продаје задња година 0 КМ. Ова фирма има приход 0 КМ, ви њима дајете далеко јефтиније по метру квадратном имовину нашу, Брчко дистрикта и грађана Брчко дистрикта БиХ”, додао је Иљазовић.

У наставку, он је наставио наводити финансијске податке наведене фирме…

“Подаци о трансакцијским рачунима – имају три рачуна у истој банци, 0 КМ. Хиљаду марака је оснивачки капитал ове фирме и ви дајете фирми која има хиљаду марака оснивачки капитал, која нема ништа капитала у суштини, ви им дајете ове погодности. Да сте само провјерили каква је то фирма – у 2018., 2019. и 2020. – нула. Број запослених, мислим да је само директор ту – нула запослених”, додао је Иљазовић.

“Ми нули дајемо ово? Овакве погодности. Зашто? Зато што је дошао један трећеразредни политичар из Америке и вас натјерао на то”, закључио је он.

“Не знам стварно зашто супервизор вас тјера да ово радите, који су његови интереси, не осјећам да су то добронамјерни интереси према грађанима Брчко дистрикта БиХ, али дефинитивно добронамјерни интереси према нечијим џеповима. Неки мисле да су неко и нешто, а кад неко дође постану поданици. И онда фирми са нула запослених, са нула марака прихода, фирма која је једноставно нула, не знам како бих више описао… Стварно ово што радите, домаћински”, рекао је Иљазовић.

“Волио бих чути коментар од Владе, од ових институција, зашто нико није провјерио ову компанију, зашто то није урађено и зашто је ова прича толико исфорсирана, чији су интереси у питању, чији су џепови у питању и зашто ви морате данас гласати за ово”, упитао је он.

Одговор на коментар дао је градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић.

“Нико ништа не мора, ради се о пословној иницијативи која ће бити реализована, ради се о минималном улагању од 20 милиона које ће, ја тврдим, у наредних 5 до 8 година изаћи на 100 милиона и ово што говорим данас, господине Иљазовићу, запамтите, ако Бог да с прољећа, када крену радови, у смислу реализације ове инвестиције”, рекао је Кадрић.

“Није моје да вам јавно говорим са ове позиције и немојте ту ствар тако да обезвријеђујете, знате? Ко год да се обрати овој Влади имаће једнак третман, али имате врло јасне, прочитајте све чланове ове одлуке – не може Дистрикт ништа изгубити. Има апсолутну заштиту у смислу своје имовине овог земљишта”, додао је градоначелник.

Он тврди да се неће ништа лоше десити по Дистрикт.

“Апсолутно имамо могућност да заштитимо земљиште Дистрикта. И није им дато ништа под повољнијим условима, сем ситуације да је директан споразум. Овдје је са Студеном било прошли пута неких који стално нешто критикују, кажу требало је дати за нула марака. Па видите какав је политички амбијент у земљи, ко инвестира у шта? Шта хоћете? Да ништа не радимо?”, питао је Кадрић.

На добацивање Иљазовића да “добро радите”, он је потврдио – добро радимо.

“Радимо регулациони план о индустријској зони, рјешавамо питање електро-преноса, гдје су људи затрпали далеководе тамо, па не могу инвестирати многи, па и фирма која је блиска Вама”, додао је Кадрић.

“Ко год се обрати овој Влади, ради се. Најбоље ништа не радити. Данас причате о младима, задржавању младих у овом граду, а не желите да улажемо у нова радна мјеста, је ли? Не бих ја, уистину, беспотребно је да са Вама водим полемику…”, додао је градоначелник, обраћајући се директно Иљазовићу.

“Ја стојим иза ове одлуке, апсолутно. Као што стојим иза тога да смо неки дан, натјерали смо Виндију да дође у Брчко и боримо се за својих хиљаду дулума земље да је вратимо, јер не желе наставити уговор. Али су преко мешетара хтјели је продавати овдје у Брчком и Ви то добро знате. Ми смо први који су се супротставили томе. И неће продати хиљаду дулума земље брчанске. Господине Иљазовићу, мој однос према јавној имовини је мало другачији. Жао ми је што погрешно мене перципирате”, каже Кадрић.

“Ја Вам тврдим да ћете, када крене ова инвестиција, казати да повлачите ово што сте данас рекли”, закључио је своје излагање градоначелник.

За реплику се одмах јавио посланик Иљазовић.

“Не знам ево, ако је градоначелник Кадрић гаранција, онда ће стварно бити. Онда стварно вјерујем да ће то бити, нема шта”, рекао је саркастично посланик опозиције.

“Углавном, ово што причате за младе, за нова радна мјеста, да је неко против тога – ви не можете то причати, ви нисте из реалног сектора и ви не знате како је направити радно мјесто”, рекао је Иљазовић.

Услиједило је добацивање градоначелника.

“Ето знаш ти, знаш ти како је направити радно мјесто. Немаш појма, појма немаш! Појма немаш!”, викао је видно узнемирен Кадрић.

Узалуд је предсједник Скупштине Синиша Милић покушавао да смири ситуацију, Иљазовић и Кадрић говорили су један преко другог… Одмах је одређено десет минута паузе, али микрофони су остали укључени.

Иљазовић је градоначелника назвао “сељачићем једним из Маоче”, а ни Кадрић није остао дужан.

“Гилиптеру један безобразни. Безобразни. Ђубре једно безобразно! Ђубре једно! Шта је?” викао је Кадрић и након што су камере искључене.

“Градоначелник се мени убацује у ријеч… Моје стајалиште око овога је врло јасно, али што се тиче радних мјеста, у стратегији развоја 2021-2027, за потребе тога је направљена анализа… Од 2014. до 2019. године 130 радних мјеста је ФАММ покренуо. То ти не можеш ни замислити”, чује се Иљазовић, иако је видео снимање прекинуто.

“Можеш ти? Да ти није оца болан не би имао шта да једеш, гилиптеру један!”, чује се у снимку…

Прије него што је и микрофон искључен, чули смо и посланика како градоначелника назива баксузом.

Ријалити Скупштина настављен је након паузе…

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img