spot_img
spot_img

Skupština izglasala, sud poništio: Izmjene zakona o premjeru i katastru “pale” na Apelacionom

spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta prošle godine usvojila je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o premjeru i katastru nekretnina u Brčko distriktu BiH.

Kao što je opozicija tada i upozoravala, odredbe ovog zakona protivpravne su, odnosno, prema presudi Apelacionog suda Brčko distrikta – distriminatorne.

Naime, odlučujući po apelaciji poslanika Socijalističke partije u Skupštini Brčko distrikta Bore Ristića, Apelacioni sud utvrdio je da ovaj zakon nije u skladu sa Statutom Brčko distrikta.

Usvajanjem ovih izmjena vlasniku nekretnine uskraćeno je ranije zagarantovano pravo da prilikom predmjeravanja, cijepanja i obilježavanja zemljišnih parcela koje su u njegovom vlasništvu, kao sranka u upravnom postupku, učestvuje u tom postupku i da se na zapisnik izjasni o svim prijedlozima i prigovorima, a sve u cilju zaštite svojih vlasnički prava na predmetnim nekretninama.

Ova prava zagarantovana su Statutom Brčko distrikta, složio se Apelacioni sud, te su izmjene Zakona koje je usvojila Skupština proglašene diskriminatornim i ništavnim.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img