Skupština: Dodatnih 5 miliona KM za obilaznicu

Skupština je donijela Zaključak kojim je zadužila Vladu da u budžetu Brčko distrikta za fiskalnu 2018. godinu i budžetu za 2019. godinu obezbijedi sredstva u maksimalnom iznosu od pet miliona KM, namijenjena za dodatno finansiranje i završetak izgradnje zaobilaznice.

U nastavku 32. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH Javno preduzeće „Putevi Brčko“ je kao predlagač povuklo s dnevnog reda davanje saglasnosti na Aneks broj 1 Ugovora o izvođenju radova na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog. Nakon razmatranja Predloga odluke o dodatnom zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Zaobilaznica oko grada Brčko“ Skupština je donijela Zaključak kojim je zadužila Vladu da u budžetu Brčko distrikta za fiskalnu 2018. godinu i budžetu za 2019. godinu obezbijedi sredstva u maksimalnom iznosu od pet miliona KM, namijenjena za dodatno finansiranje i završetak izgradnje zaobilaznice.

- Reklama -

Skupština je u prvom čitanju usvojila Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Brčko distrikta BiH.

– Predložio sam izmjene Izbornog zakona kako bi omogućili primjenu Zakona o sukobu interesa. Da bi mogli analizirati i utvrđivati sukob interesa i zaposliti istražitelje koji će raditi taj posao u ime Izborne komisije moramo prethodno imati proceduru zapošljavanja tih ljudi – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić i dodao da se zbog toga Zakon o sukobu interesa ne primjenjuje godinama.

– Želja mi je da tu aktivnost konačno pokrenemo jer u Brčko distriktu nema ko da utvrđuje sukob interesa što baca izvjesnu sjenu da nema političke volje da se vrše istrage takve vrste – istakao je predsjednik Kadrić.

Usvojen je i Nacrt zakona o volontiranju u drugom čitanju kao i više odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta.

Nakon razmatranja Informacije o sprovođenju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom DD „Novi Bimeks“ Skupština je donijela zaključak kojim je zadužila Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH da u saradnji sa Odjeljenjem za prostorno planiranje i Odjeljenjem za javni registar predloži u stečajnom postupku izuzimanje iz predmeta prodaje stečajne mase parcele koja čini groblje na lokaciji farme. U zaključku se navodi da je lokacija čije se izuzimanje traži od izuzetnog značaja za Brčko distrikt i da se zadužuje Pravobranilaštvo da po tržišnim uslovima i tržišnoj cijeni, koju je prihvatila Skupština povjerilaca DD „Novi Bimeks“ u stečaju, preuzme tu lokaciju u korist Brčko distrikta BiH. Kompletna procedura će se sprovesti u skladu s važećim zakonima Brčko distrikta, zaključila je Skupština.

Poslanici su usvojili Predlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“ kao i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za prethodnu godinu. Razmatranje godišnjih izvještaja o radu i finansijskom poslovanju više javnih preduzeća i institucija u prošloj godini odgođeno je za narednu sjednicu zbog toga što ih prethodno nisu razmatrale nadležne komisije. Za narednu redovnu sjednicu odloženo je i razmatranje više informacija zbog odsustva predlagača.

Skupština će u ponedjeljak 30. jula, prije avgustovske ljetne pauze u redovnim zasjedanjima, održati vanrednu sjednicu radi razmatranja rebalansa budžeta.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime