spot_img
spot_img

Скенлан: За реформе у Брчком потребна су дјела, не ријечи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Власти у Брчком имају прилику да одлучно прекину са праксом из прошлости и поведу Дистрикт у просперитетну будућност са добром управом, добром инфраструктуром и добрим пословима у приватном сектору.

Прва три мјесеца 2021. ће показати јесу ли дорасле том задатку, изјавио је данас први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Дистрикт, Мајкл Скенлан.

У понедјељак и уторак супервизор се састао са предсједником Скупштине Дистрикта, Синишом Милићем, те потпредсједником, Ивом Филиповићем, као и са шефовима одјељења у Влади Брчко Дистрикта и представницима Канцеларије за управљање јавном имовином, са којима је разговарао о приоритетима за Брчко Дистрикт у првом кварталу 2021. године.

У те приоритете спада усвајање буџета за 2021. годину, новог закона о сукобу интереса, смјерница за реформу јавне управе, објављивање два преостала тендера за модернизацију луке, те налажење оптималног рјешења за поновно успостављање цестовног теретног промета између Хрватске (тржишта ЕУ) и луке Брчко.

Приоритети такође обухватају сарадњу са Међународним монетарним фондом у смислу јачања финансијског надзора над јавним предузећима у Дистрикту, те са UNDP-ом како би се покренуо процес утопљавања јавних зграда у Дистрикту са циљем побољшања енергетске ефикасности, као и постизање договора у оквиру програма Свјетске банке за интегрирани развој коридора ријеке Саве о финансирању изградње центра за рециклирање отпада.

Супервизор се такође састао са директорицом за корпоративне комуникације „STUDEN & CO Holding“ Наташом Пуцар која га је информисала о статусу јавно-приватне иницијативе коју су покренуле Влада Дистрикта и „STUDEN & CO Holding“ у вези са инвестицијом од 20 милиона КМ која ће отворити 220 радних мјеста у новој пословној зони Брод.

Постизање ових циљева до краја марта ће значити нови почетак за Брчко, али то подразумијева и кориштење буџета Дистрикта – највећег буџета по становнику у земљи – за добробит цијеле заједнице. На основу њега, Брчко би требало да има најбоље образовање, здравство и јавне услуге у земљи.

У том контексту, мораторијум на нова запошљавања у јавној управи, институцијама и предузећима, укључујући и уговоре о дјелу, послао би праву поруку да се политичко покровитељство и непотизам више не толеришу. Мораториј треба остати на снази све до увођења транспарентног поступка запошљавања.

Свака марка у буџету Дистрикта мора се вратити заједници кроз смислене иницијативе и одговорну буџетску потрошњу. Умјесто што се пет милиона КМ издваја за топли оброк за добро плаћене државне службенике, на примјер, исти тај износ средстава би могао осигурати да Дистрикт за двије године буде у потпуности очишћен од мина.

„Током своје посјете, чуо сам праве ријечи од представника власти, али те ријечи ће нешто значити само ако резултати у набројаним областима буду остварени у првих 90 дана њиховог мандата. Не смије се протраћити напредак остварен до сада, а са сваким новим позитивним кораком, међународна заједница ће бити спремна пружити додатну стручну и другу помоћ”, нагласио је супервизор.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img