spot_img
spot_img

Скенлан: Ваши гласови могу бити покретач реформи потребних Брчко дистрикту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Дистрикт Мајкл Скенлан апелује на бираче у Дистрикту да 15. новембра изађу на изборе и гласају.

„Ваш глас може осигурати да Брчко буде поштена и просперитетна заједница за све. Да би се то догодило, требате дати глас оним кандидатима за које вјерујете да ће осигурати пријеко потребну транспарентност буџета, реформе које се односе на добро руковођење и развој инфраструктуре. Не дозволите да будете изманипулисани политиком која се заснива на питањима идентитета и да вас плаше прошлошћу”, рекао је супервизор.

Да би осигурали интегритет изборног процеса, полиција и тужиоци вриједно раде проводећи истражне радње и процесуирајући случајеве изборне преваре, а грађани би органима власти требали пријавити сваки случај гдје сумњају на куповину, продају или манипулацију гласовима.

Провјера адреса свих становника Дистрикта је у току и с провјерама ће се наставити и након самих избора. Они који немају пребивалиште у Дистрикту не би требали покушати да гласају у Дистрикту. Такви ће покушаји бити откривени и на њих ће органи власти примијенити одговарајуће казнене мјере, додао је супервизор.

На дан избора, бирачи који утврде да су погрешно регистровани за гласање путем поште имаће могућност да то исправе и лично гласају на два посебна бирачка мјеста у Гимназији „Васо Пелагић“, на адреси Трг правде 3. До дана избора, грађани било који дан могу провјерити с локалном Изборном комисијом да ли се ово односи на њих, а уколико то буде случај, Изборна комисија ће им одобрити да на дан избора изађу на гласање директно на једном од ова два бирачка мјеста.

Независни посматрачи из иницијативе „Под лупом“ биће присутни на свим бирачким мјестима у Дистрикту. Бирачки одбори би требали осигурати да ови нестраначки посматрачи могу у сваком тренутку пратити изборни процес, укључујући и процес бројања гласова.

Супервизор подсјећа све становнике Дистрикта да је забрањено кориштење мобилних телефона на бирачким мјестима.

За сва бирачка мјеста, органи власти су осигурали личну заштитну опрему како би се за вријеме пандемије обезбиједило сигурно окружење за гласање. Уколико болујете од ковида-19 или сте у самоизолацији, можете контактирати локалну Изборну комисију на бројеве телефона 049/218-177 и 049/220-020 и затражити да вас посјети њихов мобилни тим како бисте и ви могли гласати.

„Вријеме је да се узме у обзир ваш глас. Упркос ономе што вам неки људи говоре, само ви ћете знати коме дајете свој глас. Не прихватајте новац или услуге у замјену за ваш глас, иначе сте дио проблема. Ваш глас представља моћ коју имате као грађани и требали бисте га дати оним кандидатима који су спремни радити за свијетлу и просперитетну будућност цијеле заједнице,“ додао је супервизор.

Супервизор Скенлан посјетио је Брчко 5. новембра и састао се са шефом полиције Гораном Писићем, главним тужиоцем Зекеријом Мујкановићем, предсједницом Локалне изборне комисије Андреом Штркаљ Мркоњић и Дамиром Раденковићем, дугогодишњим посматрачем избора из иницијативе за праћење избора „Под лупом“, коју финансирају САД, ЕУ и ОЕБС.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img