spot_img
spot_img

Skenlan: Šansa za poboljšanje kvaliteta života je nadohvat ruke

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко је добило другу шансу да искористи трансформативне, дугорочне предности Програма интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине Свјетске банке, али само ако власти брзо проведу припремне активности како би се финансирање и почетак реализације пет пројеката могли десити на прољеће, изјавио је први замјеник високога представника и супервизор за Брчко Мајкл Скенлан.

Ови пројекти обухватају еколошки прихватљиво затварање градске депоније да би се спријечило загађење ријеке Саве и извршила пренамјена овог земљишта како би оно боље служило потребама заједнице. Изградњом новог, најмодернијег центра за управљање чврстим отпадом, више неће бити потребе да Брчко троши драгоцјена јавна средства за одвоз чврстог отпада на депонију у Зворнику. Оба ова пројекта усклађена су са смјерницама ЕБРД-ове иницијативе “Зелени градови” којој се Брчко придружило прошле седмице.

Остали пројекти укључују регулацију ријека Близне и Брке ради заштите од поплава, те изградњу осам километара дуге шетнице уз ријеку Саву од Циглане до ушћа Близне. Шетница ће омогућити становницима Брчког да уживају у љепоти прекрасног положаја уз ријеку, те привући туристе да дођу у Брчко на одмор и рекреацију.

Сви ови пројекти ће у сљедећих неколико година донијети конкретна побољшања у смислу квалитета живота заједнице, али само ако изградња почне на прољеће. Да би се то постигло, приоритетно требају бити завршене припреме активности и издавање дозвола. Прије неколико година Брчко је због свог пасивног односа пропустило шансу да постане дио ове иницијативе. Захваљујући новом опредјељењу власти Дистрикта и подршци супервизора, власти још увијек могу заједници осигурати ова побољшања квалитета живота.

Супервизор је у четвртак с главним координатором Владе Дистрикта посјетио локације на којима ће се реализирати ови пројекти, те су разговарали о корацима које треба подузети у сљедећих шест мјесеци како би радови почели на прољеће. Сличан разговор супервизор је имао и са координатором Брчко Дистрикта у Вијећу министара БиХ о координацији с државним тијелима јер ће за кредит Свјетске банке бити потребно одобрење Вијећа министара. Одобрење Вијећа министра БиХ је потребно и како би на прољеће почела реализација пројекта инфраструктуре за водоснабдијевање у Брчком, који финанцира ЕБРД са 6,5 миллиона еура, као и за потписивање међудржавног споразума између Босне и Херцеговине и Хрватске о реконструкцији моста Брчко-Гуња.

На састанку са званичницима Владе и Скупштине Дистрикта, супервизору је потврђено недвосмислено опредјељење да јавна управа уради свој дио посла како би се осигурало да све буде спремно за почетак реализације ових пројеката на прољеће.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img