spot_img
spot_img

Скенлан: Покрећу се активности на побољшању квалитета живота, али је за одрживост потребно искоријенити корупцију

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

“Постоји много актуелних примјера како институције Дистрикта у партнерству са међународним донаторима могу унаприједити квалитет живота и климу за инвестирање у Дистрикту.

Уколико заузму чврст став против корупције и политичког покровитељства, власти Брчко Дистрикта могу осигурати просперитетну будућност за генерације које долазе”, подвукао је први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Мајкл Скенлан.

У уторак, заједно са италијанским амбасадором у БиХ, супервизор је присуствовао потписивању Меморандума о разумијевању између градоначелника Брчког и шефице уреда ЕБРД-а у БиХ за програм ЕБРД-а „Зелени градови“. Програм „Зелени градови“ ЕБРД-а нуди конкретну помоћ градовима у унапређењу њихових еколошких перформанси. Овај програм и израда акционог плана за програм “Зелени градови” (Green Cities Action Plan – GCAP) осигураће за Брчко приступ средствима и смјернице за изградњу боље и одрживије будућности за све његове становнике.

У сриједу је супервизор присуствовао конференцији под називом „Организован и регулисан енергетски сектор Брчко Дистрикта БиХ – пут према самоодрживости“, коју је организовао USAID у оквиру Пројекта асистенције енергетском сектору у сарадњи са Владом Брчко Дистрикта. Заједнички циљ је створити прилике за инвестирање у одрживу, приуштиву, зелену енергију у Дистрикту, путем усвајања модерног законодавства о електричној енергији, обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности.

Међутим, ове активности ће имати успјеха само у оном Брчком у којем постоји нулта толеранција према корупцији, једнака примјена закона на све грађане и одсуство политичког покровитељства како у јавној администрацији тако и у јавним предузећима.

Ово је порука коју је супервизор пренио на састанцима са шефом полиције Брчко Дистрикта, главним тужиоцем Тужилаштва Дистрикта, предсједавајућом и чланицама Комисије за утврђивање сукобу интереса и директором Канцеларије за борбу против корупције и његовим замјеником.

У разговорима са лидерима Дистрикта, супервизор континуирано истиче примат које ове кључне институције требају имати како у смислу политичке подршке тако и буџетске, уколико власти Брчког желе имати одрживу економију и унаприједити квалитет живота за цјелокупну заједницу. Осигурање пуног финансирања, особља и оперативности Канцеларије за борбу против корупције и Комисије за утврђивање сукоба интереса до краја године био би јасан знак да постоји истинска политичка воља за остварење овог циља.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img