Skenlan: Osiguranje izbora u Brčkom je zadatak za sve

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlanpohvalio je šefa policije Brčkog Gorana Pisića i glavnog tužioca Distrikta Zekeriju Mujkanovića za napore koje njihove institucije poduzimaju kako bi identificirale i procesuirale pokušaje izbornih krađa.

Supervizor se takođe sastao sa predsjednikom Osnovnog suda Jadrankom Grčevićem i predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem kako bi naglasio važnost donošenja odgovarajućih kazni protiv osoba osuđenih za pokušaje uzurpiranja biračkog prava koje predstavlja temelj demokratskog društva.

- Reklama -

„Pokušaji manipuliranja izbornim procesom, a posebno putem lažnog glasanja u odsustvu, prijete da ugroze pozitivan reformski narativ koji imamo u Brčkom u proteklih 18 mjeseci. Stanovnici Brčkog trebali bi organima za provođenje zakona dostavljati svaku informaciju koju imaju o izbornim krađama. Kako smo imali priliku vidjeti, ti organi će poduzeti potrebne mjere u vezi s tim“, naglasio je supervizor.

Šefica Izborne komisije Distrikta Andrea Štrkalj Mrkonjić upoznala je danas supervizora sa pripremama za izbore koje se trenutno odvijaju u Distriktu. Supervizor i gospođa Štrkalj Mrkonjić saglasili su se da birači u Distriktu trebaju imati povjerenja da će njihovi glasovi biti prebrojani. Sva biračka mjesta, od trenutka otvaranja pa sve do prebrojavanja glasova na kraju dana, nadgledat će nezavisne organizacije civilnog društva u okviru inicijative koju finansiraju EU, SAD i OSCE.

Supervizor je informirao gospođu Štrkalj Mrkonjić i o uvjeravanjima koja je jučer dobio od gradonačelnika i predsjedavajućeg Skupštine o izdvajanju neophodnih sredstava kako bi se osiguralo da sva biračka mjesta budu adekvatno opremljena ličnom zaštitnom opremom da bi se glasanje odvijalo u zdravstveno sigurnom okruženju. U tom kontekstu, birački odbori moraju osigurati strogo poštovanje epidemioloških preporuka, a da se pri tome ne ograničava puni pristup koji trebaju imati nezavisni posmatrači, dodao je supervizor.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime