spot_img
spot_img

Скенлан: Осигурање избора у Брчком је задатак за све

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Мајкл Скенланпохвалио је шефа полиције Брчког Горана Писића и главног тужиоца Дистрикта Зекерију Мујкановића за напоре које њихове институције подузимају како би идентифицирале и процесуирале покушаје изборних крађа.

Супервизор се такође састао са предсједником Основног суда Јадранком Грчевићем и предсједником Апелационог суда Дамјаном Кауриновићем како би нагласио важност доношења одговарајућих казни против особа осуђених за покушаје узурпирања бирачког права које представља темељ демократског друштва.

„Покушаји манипулирања изборним процесом, а посебно путем лажног гласања у одсуству, пријете да угрозе позитиван реформски наратив који имамо у Брчком у протеклих 18 мјесеци. Становници Брчког требали би органима за провођење закона достављати сваку информацију коју имају о изборним крађама. Како смо имали прилику видјети, ти органи ће подузети потребне мјере у вези с тим“, нагласио је супервизор.

Шефица Изборне комисије Дистрикта Андреа Штркаљ Мркоњић упознала је данас супервизора са припремама за изборе које се тренутно одвијају у Дистрикту. Супервизор и госпођа Штркаљ Мркоњић сагласили су се да бирачи у Дистрикту требају имати повјерења да ће њихови гласови бити пребројани. Сва бирачка мјеста, од тренутка отварања па све до пребројавања гласова на крају дана, надгледат ће независне организације цивилног друштва у оквиру иницијативе коју финансирају ЕУ, САД и ОСЦЕ.

Супервизор је информирао госпођу Штркаљ Мркоњић и о увјеравањима која је јучер добио од градоначелника и предсједавајућег Скупштине о издвајању неопходних средстава како би се осигурало да сва бирачка мјеста буду адекватно опремљена личном заштитном опремом да би се гласање одвијало у здравствено сигурном окружењу. У том контексту, бирачки одбори морају осигурати строго поштовање епидемиолошких препорука, а да се при томе не ограничава пуни приступ који требају имати независни посматрачи, додао је супервизор.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img