spot_img
spot_img

Скенлан: Наредна три мјесеца кључна за успоставу добре управе у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img

Док Брчко остварује очигледан напредак у провођењу кључних инфраструктурних пројеката неопходних за економски раст, наредна три мјесеца ће показати јесу ли власти Дистрикта спремне усвојити реформе потребне за осигурање добре управе, изјавио је данас први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Дистрикт Мајкл Скенлан.

То подразумијева да се пред Скупштином Брчко Дистрикта мора наћи нови закон о државној служби којим ће се утврдити параметри за ефикасну, одговорну и смањену јавну управу.

То такође подразумијева и недвосмислену подршку Канцеларији за борбу против корупције у провјери персоналних досјеа свих јавних упосленика како би се установило располажу ли они потребним квалификацијама за позицију на коју су примљени како би служили грађанима и привреди у Брчком.

Надаље, то подразумијева потребу да се у јавним предузећима Дистрикта осигура постојање истих високих стандарда у погледу њиховог учинка и интегритета. У том смислу, власти имају прилику ангажовати се, заједно са међународним донатором, како би се осигурало да финансијски резултати, корпоративно управљање, праксе набавке и састав радне снаге у јавним предузећима буду у складу с њиховом декларисаном мисијом јавне службе, као и с међународним стандардима транспарентности, одговорности и учинковитости.

Начин на који власти Дистрикта буду рјешавале ова и друга слична питања, попут нпр. ребаланса буџета, провођења одлука Комисије за одлучивање о сукобу интереса или процесуирања случајева корупције, јасно ће показати јесу ли власти и изабрани званичници у Дистрикту дио рјешења или дио проблема, нагласио је супервизор.

О овим питањима разговарано је на састанцима супервизора са водством Владе и Скупштине Дистрикта, шефом Одјељења за јавне послове Брчко Дистрикта, те представницима брчанских огранака СП РС и „Уједињене Српске“.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img