spot_img
spot_img

Скенирајмо корупцију – НВО сектор пратиће набавку CT и MRI апарата за брчанску Болницу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прича о набавци CT и MRI апарата у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко дистрикт БиХ“ траје предуго, а да се идентификују они који, или не знају, или намјерно неће да се процес јавне набавке оконча позитивно, требало би да помогне пројекат под називом „Скенирајмо корупцију“, који од средине јануара ове године реализује Удружење грађана „Демос“ из Брчког.

“Идеја пројекта је заговарање хитне набавке CT и MRI апарата у брчанској болници, као и мониторинг јавне набавке тих апарата, да не би дошло до случајних или намјерних пропуста у току поступка. Ми ћемо формирати тим који ће вршити мониторинг процеса, у којем ће да буду радиолог, правник, два члана пацијентских удружења и ја као представник УГ “Демос”,” каже за brckodanas.com Дамјан Дунџић, координатор пројекта.

Са представницима извршне и законодавне власти, те руководством Јавне здравствене установе, планирају одржати неколико састанака, али и организовати активности којима намјеравају да скрену пажњу јавности на значај набавке ова два дијагостичка апарата.

“Планирали смо реализацију четири уличне акције, двије јавне трибине, једну протестну шетњу и двије конференције за медије, на којима ћемо, осим заговарања набавке ЦТ и МРИ уређаја, истицати и борбу против корупције као приоритета наших активности,” каже Дунџић.

Идејни творац овог пројекта је проф. Божидар Јовић, предсједник УГ “Демос”. Према његовом мишљењу, само заједничким дјеловањем цивилног и јавног сектора, наша локална заједница може да напредује у складу са интересом сваког њеног становника.

“Проучавајући проблематику набавке CT и MRI апарата, дошао сам до закључка да цивилни сектор једноставно мора да буде дио овог процеса, да би се он, напокон, привео крају. Извршићемо мониторинг јавних набавки од почетка до краја и документовати све његове етапе. Скенираћемо сваки пропуст, нелогичност или радњу која буде указивала на могућност корупције и о томе обавијестити јавност. Не смије 100.000 људи, колико их гравитира болници у Брчком, бити талац нечије неспособности или личних интереса,” каже проф. Јовић.

Реализација овог пројекта донијеће највећу корист пацијентима и докторима који раде у здравственом систему Брчко дистрикта БиХ. Набавком ових апарата смањиће се могућност погрешне дијагнозе болести и биће могуће открити многа тешка обољења у њиховој раној фази. На тај начин ће десетине људи бити спасене, а повјерење у здравствени систем у Брчком ће расти, поручују из УГ “Демос”.

Компјутеризована томографија (CT) и магнетна резонанца (MR) су технологије напредне сликовне дијагностике обољења, а одлуку о избору снимања једном или другом технологијом доноси доктор(и) специјалиста на основу претпоставке о могућој дијагнози.

Пројекат “Скенирајмо корупцију” ће бити реализован у оквиру програма под називом „Подршка грађанима у борби против корупције“ коју проводе Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ), као главни имплементатор, те Transparency International BiH (ТИБиХ) и Центар за развој медија и анализе (ЦРМА) као партнери на пројекту, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).

У пројекат је, осим УГ “Демос”, активно укључено и шест пацијентских удружења из Брчког и два удружења грађана која желе да подрже пројектне активности,” кажу у Удружењу.

 

 

 

(brckodanas.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img