spot_img
spot_img

Sjednica Vlade otkazana zbog kredita za JP “Luka Brčko”

Published:

spot_img

Dvadeset šesta redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH, koja je bila zakazana za danas, prekinuta je kod utvrđivanja dnevnog reda.

Kao sporna tačka našla se Odluka o zaduženju Brčko distrikta BiH po Projektu „Luka Brčko“ na osnovu kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je u obraćanju novinarima da je Savjet ministara BiH i zvanično obavijestio javnost i institucije vlasti na svim nivoima da je potpisan sporazum kojim su odblokirana grantovska sredstva po pitanju četiri kredita koja je dobila BiH, u iznosu od 46 miliona evra, gdje spada i spomenuti projekat u vezi sa „Lukom Brčko“.

On je dodao da postoji potreba da distrikt privede kraju ovu aktivnost da bi sredstva postala operativna te da je evropski komesar u svom pismu ranije upozorio Savjet ministara BiH i druge nivoe vlasti da će pomenuta sredstva, ukoliko se sva sporna pitanja ne riješe, biti preusmjerena.

„Ovakvim insistiranjem bošnjačkih članova Vlade da se o ovoj odluci uopšte ne raspravlja, s obzirom da smo imali upozorenje da će napustiti sjednicu ukoliko se na dnevnom redu nađe ova tačka, bojim se da je cjelokupni aranžman doveden u pitanje. Insistirao sam da se u samom zapisniku sa sjednice Vlade kod utvrđivanja dnevnog reda nađu detaljne informacije o tome ko je tražio da se ova tačka ne nađe na dnevnom redu, radi jasne odgovornosti vezane za eventualni gubitak sredstava“, istakao je gradonačelnik Milić.

On je konstatovao i neprincipijelan rad onih koji rukovode skupštinskom većinom, s obzirom da su neposlovničkim zakazivanjem, odnosno nezakazivanjem sjednica skupštinske većine, ugrozili i eventualni dogovor oko tačaka dnevnog reda za sjednicu Vlade. Dodao je da je Vlada danas trebalo da odlučuje o izdvajanju sredstava za banjsko-klimatsko liječenje penzionerima i drugim brojnim životnim pitanja koja ne trpe odlaganje.

„Bojim se da se na ovaj način možda namjerno ili u neznanju blokira i rad Vlade ali i odbijaju važne aktivnosti na prostoru distrikta Brčko. Još jednom pozivam one koji su odgovorni za funkcionisanje skupštinske većine da po utvrđenom poslovniku pod hitno zakažu sjednice skupštinske većine, na kojima bi se raspravilo o ovim i drugim pitanjima“, rekao je Milić.

Gradonačelnik je podsjetio da je država BiH potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, da je obavljena kompletna procedura koja uključuje ratifikaciju ugovora o zaduženju za brčansku Luku pred nadležnim institucijama BiH, da su dodijeljena grantovska sredstva Bosni i Hercegovini na nedavnom ministarskom sastanku u Trstu te da je praktično, po mišljenju mnogih, ova procedura na neki način i okončana.

„Nejasno je da li smo mi već ušli u zaduženje i da li ćemo neusvajanjem ove odluke rizikovati da ta sredstva odu na drugu stranu ili možda biti primorani da plaćamo

penale zbog povučenih sredstava. O razlozima za to morate pitati one koji blokiraju i samo stavljanje na dnevni red ove tačke i ne dozvoljavaju ni meni ali i ostalim članovima Vlade da dođemo u priliku da glasamo i da se u skladu sa Poslovnikom o radu Vlade izjasnimo, što bi jedino bilo poslovnički ispravno. Suočeni smo sa nekom vrstom ucjene da se sjednica Vlade neće održati ukoliko se ta tačka nađe na dnevnom redu“, rekao je Milić u obraćanju medijima.

„Za to vrijeme, istakao je gradonačelnik, informisan sam od strane direktora JP Luka Brčko da je posljednje nevrijeme proizvelo havariju na način da je onesposobljena jedina aktivna dizalica.“ On je dodao da je, prema informacijama, Luka praktično van pogona dok se taj kvar ne sanira, odnosno ne može obavljati svoju djelatnost u onoj mjeri u kojoj bi to činila da ima osposobljenu mehanizaciju.

„S obzirom na sve okolnosti bojim se da je ovo neodgovarajući odnos prema ovom javnom preduzeću koje je od strateškog interesa i za BiH budući da u Upravnom odboru javnog preduzeća sjedi i predstavnik Savjeta ministra BiH i da je tokom arbitražnog procesa Luka Brčko bila jedan od ključnih argumenata u samom arbitražnom procesu za donošenje ovakvog arbitražnog rješenja. Sve su to apsurdi koji ukazuju na nelogičnost i neodrživost ovakve situacije“, zaključio je Milić.

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img